Krivokapić: Pomoć projektima velike Rusije i velike Srbije veća krivična djela od organizovanog kriminala

“Ako mijenjate šefa ANB-a, u trenutku kad se sprovodi bezbjednosna informacija od NATO značaja, ako Sjevernoatlantski savez nađe za shodno da to razmotri a generalni sekretar objavi… Mogu nabrajati mnogo toga oko šverca. Ovdje su stvari za ozbiljnu raspravu. Mislim da se neće riješiti na zatvorenoj sjednici”, smatra Krivokapić

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da su krivična djela protiv ustavnog uređenja najteža krivična djela u svakoj državi, otkad države postoje.

Krivokapića saslušavaju na Odboru za bezbjednost i odbranu.

Na sjednici se obavlja kontrolno saslušanje čelnika Vlade, policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i tužilaštva povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru i oblasti međunarodne diplomatije.

“Organizovani kriminal dođe poslije toga. Ali ta djela su često povezana. Zato su velika Rusija i velika Srbija i pomoć tim projektima veća krivična djela od organizovanog kriminala. Organizovani kriminal je dio tih politika”, kaže Krivokapić.

On navodi da je u parlamentu 2010. organizovano saslušanje u slučaju “Balkanski ratnik”.

“SDP je podnio inicijativu. Uslov za to bilo je paljenje kola odbornicima SDP-a. Iz tog klana ‘Balkanskog ratnika’, koji je bio jači od ova dva (kavačkog i škaljarskog), bilo je prijetnji da ću biti spaljen s porodicom. Vođa tog klana je jož živ i zdrav, u Beogradu”, rekao je Krivokapić.

Kaže da je Evropa u ratu, a sve ratne aktivnosti su tu.

“Dio tih aktivnosti su sve kriminalne grupe. Njima rat odgovara. Kriminalni klanovi su nastali u ratu za velikodržavne projekte. Rat nam je ostavio pse rata da postanu organizovani kriminal i da postanu efikasni u zločinima. I ozbiljnije države bi imale probleme s finansijama s kojima te grupe raspolažu”, dodao je Krivokapić.

On je rekao “ne mijenajte šefa Biroa za operativnu koordinaciju (Konjevića), ako je vaš jedan partijski drug, sistemski drug (Rade Milošević), pod sumnjom – da li je osnovana, neosnovana, indicije…”

“Ako mijenjate šefa ANB-a, u trenutku kad se sprovodi bezbjednosna informacija od NATO značaja, ako Sjevernoatlantski savez nađe za shodno da to razmotri a generalni sekretar objavi… Mogu nabrajati mnogo toga oko šverca. Ovdje su stvari za ozbiljnu raspravu. Mislim da se neće riješiti na zatvorenoj sjednici”, smatra Krivokapić.

Smatra da se nalazimo se u kontekstu koji traži brze i čiste odgovore.

“Nemojte da nekoga od nas ponese vjera da će bilo kojom bukom, hajkom, bilo kojim potezom uspjeti da izbjegne činjenično utvrđivanje stvari. Ukupna političko-bezbjednosna situacija je nikad oštrija. Odmjerenost i preciznost će nam svima koristiti”, istakao je Krivokapić.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!