Snimljena predaja posade ruskog oklopnog vozila ukrajinskim snagama? “Izvukli su bijelu zastavu…”

Na snimcima se može vidjeti jedinica ukrajinskih vojnika postavljena duž kratke dionice u pokrajini Hersonske oblasti. Rusko borbeno vozilo pješadije (BVP) BMP-2 tada se približava ukrajinskoj jedinici s bijelim komadom tkanine vezanim za kupolu BVP-a, signalizirajući predaju

Novi video Rusa koji se predaju ukrajinskim snagama u Hersonskoj oblasti samo je jedna u nizu snimaka koje se pojavljuju na društvenim mrežama i dokumentuju ptotivofanzivu koja je u toku u toj regiji. Iako je predaja opisana kao “unaprijed dogovorena”, ukrajinske snage nisu rizikovale dok su prilazile svojim budućim zarobljenicima, piše Warzone.

Na snimcima se može vidjeti jedinica ukrajinskih vojnika postavljena duž kratke dionice u pokrajini Hersonske oblasti. Rusko borbeno vozilo pješadije (BVP) BMP-2 tada se približava ukrajinskoj jedinici s bijelim komadom tkanine vezanim za kupolu BVP-a, signalizirajući predaju.

Ruski vojnik koji stoji unutar otvorenog krovnog otvora BVP-a takođe se može vidjeti kako maše bijelom zastavom. Ukrajinska jedinica zatim prilazi vozilu i zapovijeda ruskim vojnicima da izađu iz BVP-a i legnu na tlo.

Jedan ukrajinski vojnik tada počinje pretraživati Ruse u potrazi za oružjem, dok ostali posmatraju ili motre na okolno područje. Snimak se zatim nastavlja s ukrajinskim vojnikom koji vrši pretragu prevrćući Rusa na leđa, a vojnici su zatim privedeni. U jednom dijelu posljednjeg snimka vidi se oznaka ‘Z‘ na BVP-u, koji je takođe preuzet u predaji, prenosi “Jutarnji list”.

Iako neki tvrde da je video namješten, odnosno da je riječ o nekoj vrsti treninga ukrajinske vojske, u ovom trenutku nema dokaza koji bi potvrdili takve tvrdnje.

Idi na VRH

error: Content is protected !!