Sastanak eMDe Alijanse sa Adisom Ahmetovićem: Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU

Ahmetović je istakao da pomno prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da je ovo što se trenutno dešava u našoj zemlji zabrinjavajuća situacija

Na inicijativu Zajednice udruženja crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj održan je online sastanak sa Adisom Ahmetovićem, izvjestiocem za Zapadni Balkan parlamentarne grupe SPD u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga.

Predsjednica eMDe Alijanse Emira M. Ličina upoznala je Ahmetovića sa brojnošću i organizacijom crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj i prenijela njenu zabrinutost ukupnom društveno-političkom situacijom u Crnoj Gori. Ona je upoznala Ahmetovića sa konkretnim primjerima kršenja slobode govora, i podrobno ga informisala o pokušajima oduzimanja biračkog prava pripadnicima dijaspore koji posjeduju isključivo crnogorsko državljanstvo i prebivalište u Crnoj Gori, što je direktan udar na elementarna ljudska prava, a čemu dijaspora ima namjeru oštro da se suprotstavi.

Ahmetović je istakao da pomno prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da je ovo što se trenutno dešava u našoj zemlji zabrinjavajuća situacija.

“Uprkos svim aktuelnim dešavanjima i očiglednim stranim uticajima za budućnost Crne Gore u EU, čvrsto je uvjeren da sve proevropske snage moraju nastaviti da aktivno rade na procesu pristupanja EU. On je kazao da Crna Gora i SR Njemačka imaju dobre odnose i da su pouzdani partneri. Njegova posebna podrška ide onima koji će sačuvati multietnički i multikulturalni sklad u zemlji i nastaviti evroatlantski put Crne Gore”, saopšteno je iz eMDe Alijanse.

Ahmetović je rekao da mu je drago da je imao priliku da razgovara sa predstavnicima crnogorske dijaspore.

Dijalog uvijek stvara mogućnosti za izgradnju mostova saradnje i prijateljstva između zemlje porijekla i Savezne Republike Njemačke. Stoga je pozvao Ličinu da se organizuje sastanak sa širim sastavom eMDe Alijanse, gdje bi se detaljnije razgovaralo o temama koje su od interesa za crnogorsku dijasporu u Njemačkoj, npr. iz oblasti boravka i rada u Njemačkoj.

„Kao multietnička i multikulturna zemlja, Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU“, kazao je Ahmetović.

Zajednica će u narednom periodu poraditi na održavanju ovakvih i sličnih sastanka sa predstavnicima svih relevantnih adresa, kako bismo što bolje upoznali naše partnere u Njemačkoj sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!