Odgovor Zelenskog: Ukrajina zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u

Zelenski je rekao da je „spreman za dijalog“ sa Rusijom, ali da bi to bilo „nemoguće“ pod njenim sadašnjim predsjednikom Vladimirom Putinom

Ukrajina je zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje NATO savezu, saopštio je njen predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

Njegova odluka je objavljena nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona.

Kako je rekao, prenosi “Blic”, Kijev traži ubrzano članstvo u Alijansi.

“Mi smo već de fakto saveznici. De fakto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Ukrajina podnosi zahtjev da to potvrdi de jure ubrzanom procedurom”, rekao je Zelenski.

On je objavio i fotografiju sa potpisanim dokumentom.

Zelenski je rekao da je „spreman za dijalog“ sa Rusijom, ali da bi to bilo „nemoguće“ pod njenim sadašnjim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ukrajina je bila i ostala lider u pregovaračkim naporima. Naša država je uvijek nudila Rusiji da se postigne dogovor o suživotu pod jednakim, poštenim, pristojnim i poštenim uslovima. Očigledno je da je sa ovim ruskim predsjednikom to nemoguće. Ne zna šta su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsjednikom Rusije”, rekao je Zelenski.

Kabinet ukrajinskog predsjednika izdao je prethodno saopštenje nakon današnjeg sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Članovi Savjeta za nacionalnu bezbjednost razmatrali su pitanje još jednog pokušaja pripajanja teritorije Ukrajine i eskalacije oružane agresije Ruske Federacije. Učesnici sastanka razgovarali su o načinima suprotstavljanja pokušajima zemlje agresora da pripoji ukrajinske teritorije. Razgovarano je o mjerama koje se moraju preduzeti da bi se obezbijedila kolektivna bezbjednost evroatlantskog prostora i Ukrajine. Konkretno, to je jačanje i širenje međunarodne koalicije za podršku Ukrajini, povećanje vojne i tehničke pomoći našoj zemlji, jačanje sankcionog pritiska na Rusiju, sprovođenje predloga za garantovanje bezbjednosti u međunarodnoj areni, aktiviranje strategije nuklearnog odvraćanja Rusije od strane zemalja evroatlantskog prostora, kao i suprotstavljanje hibridnim prijetnjama koje izaziva zemlja agresor”, navodi se u saopštenju.

Putin je sa liderima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) Denisom Pušilinom i Leonidom Pasečnikom, kao i sa načelnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenijem Balickim i Vladimirom Saldom potpisao sporazume o pristupanju ove četiri teritorije u sastav Ruske Federacije.

Foto: Volodimir Zelenski (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!