Njujork: Titova palata na Petoj aveniji prodata za 50 miliona dolara

U obavještenju slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova o završetku prodaje najvrijednije nekretnine koja je bila predmet sukcesije bivše SFRJ u dijelu koji se odnosi na imovinu jugoslovenske diplomatije, napominje se da je zgrada izgrađena 1905, a da su je za potrebe Jugoslavije u ljeto 1946. kupili iseljenici iz tadašnjih jugoslovenskih republika. Dodaje se da je ambasada za vrijeme Jugoslavije korišćena, osim za diplomatske aktivnosti u SAD-u, i za potrebe Misije tadašnje države pri Ujedinjenim nacijama

Slovenačko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jutros da je za 50 miliona dolara konačno prodata zgrada bivše ambasade Jugoslavije na njujorškoj Petoj aveniji. Sloveniji će, prema istom izvoru, od to iznosa pripasti sedam milijuna eura.

Na svoj dio od prodaje zgrade na Petoj aveniji, prema bečkom Ugovoru o sukcesiji bivše SFRJ iz 2004, ima pravo i Hrvatska, čije se Ministarstvo vanjskih poslova nije oglasilo ovom povodom. No, prema slovu sukcesijskog ugovora, Hrvatskoj pripada 23,5 odsto iznosa koji se dobije prodajom diplomatske imovine Jugoslavije, pa će u hrvatski državni proračun biti uplaćeno 11,5 miliona eura od prodaje te nekretnine.

U obavještenju slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova o završetku prodaje najvrijednije nekretnine koja je bila predmet sukcesije bivše SFRJ u dijelu koji se odnosi na imovinu jugoslovenske diplomatije, napominje se da je zgrada izgrađena 1905, a da su je za potrebe Jugoslavije u ljeto 1946. kupili iseljenici iz tadašnjih jugoslovenskih republika. Dodaje se da je ambasada za vrijeme Jugoslavije korišćena, osim za diplomatske aktivnosti u SAD-u, i za potrebe Misije tadašnje države pri Ujedinjenim nacijama.

Ambasadu je do dogovora o prodaji koristila Republika Srbija. Na dogovor o prodaji čekalo se 18 godina zbog zahtjeva Srbije da joj se pri raspodjeli nekretnine priznaju ulaganja u njeno održavanje. Budući da je potpisnik Bečkog ugovora o sukcesiji Savezna Republika Jugoslavija čiji su sljedbenici Srbija i Crna Gora, pravo SRJ na gotovo 40 odsto iznosa od prodaje nekretnine na Petoj aveniji dijeliće se između Srbije i Crne Gore.

Slovenija je, prema saopštenju tamošnjeg ministarstva o prodaji nekretnine u New Yorku, sporazumom o sukcesiji pripalo 13 diplomatskih predstavništava bivše države. Dio koristi, a dio je prodala uprihodivši 13 miliona eura. Isti izvor navodi da prodajom bivše jugoslovenske ambasade u najstrožem centru New Yorka podjela nekretnina Jugoslavije u inostranstvu nije završena, te da predstoje pregovori o podjeli stanova koje su vojni predstavnici bivše države koristili u inostranstvu, piše “Jutarnji list”.

Foto: Njujork (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!