Kadirov Putinu odbija poslušnost: “U Čečeniji neće biti mobilizacije, poslali smo već previše ljudi”

Nekim Rusima koji su uhapšeni zbog protestovanja širom ruskih gradova protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelimične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je u četvrtak udruženje za ljudska prava OVD-Info

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da se u Čečeniji neće sprovoditi mobilizacija. Prema njegovim riječima, to je zato što je toekom rata u Ukrajini Čečenija “premašila mobilizacijsku kvotu”, prenosi Ukraine Today.

Prema njegovim tvrdnjama, 20.000 ljudi iz Čečenije učestvovalo je na bojištu u Ukrajini od početka invazije, a to znači, kako tvrdi, da je “plan” premašen za 254%, piše “Jutarnji list”.

Istovremeno, prema Kadirovu, rođaci žena koje su pokušale da održe antiratni protest u Groznom, glavnom gradu Čečenije, već su mobilizovani i poslati u Ukrajinu. Zaprijetio je da će svi koji budu učestvovali u protestu, ili njihovi supruzi i djeca, biti poslati u prve redove.

Nekim Rusima koji su uhapšeni zbog protestovanja širom ruskih gradova protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelimične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je u četvrtak udruženje za ljudska prava OVD-Info.

Kadirov je ranije govorio o tome da će njegovi borci preći na novu taktiku tokom “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Kadirov je uvjeravao da će Rusija vratiti kontrolu nad regijom Harkov i doći do Odese. Priznao je da su ruske trupe napravile grešku u pravcu Harkova.

Prije sedam dana pozvao je ruske regije na “samomobilizaciju”. Kadirov je otvoreno govorio o promjenama u ruskoj operaciji nakon vojnog neuspjeha u Harkovu, rekavši da bi Ministarstvo odbrane trebalo da uči na greškama i da bi, po njegovom mišljenju, u Rusiji trebalo uvesti vanredno  stanje.

“Rusija je savezna država u kojoj regije mogu biti inicijatori bilo kakvih poduhvata. A jedan od ovih poduhvata danas bi trebala biti samomobilizacija”, rekao je Kadirov u objavi. “Vjerujem da je svaki čelnik regije sasvim sposoban pripremiti, obučiti i popuniti najmanje hiljadu dobrovoljaca”, tvrdio je Kadirov prije sedmicu.

Foto: Ramazan Kadirov (Printscreen/CNN)

Idi na VRH
error: Content is protected !!