“Šalje hiljade Rusa u ratnu mašinu za mljevenje mesa”: Počinje pobuna protiv Putina

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u mašinu za mljevenje mesa rata. Zašto će umrijeti? Zašto će majke i djeca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta

Pokret „Vesna“ pozvao je na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi nezavisni ruski medij Meduza.

Aktivisti pozivaju građane da se okupe večeras u 19 časova u centru svojih gradova.

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u mašinu za mljevenje mesa rata. Zašto će umrijeti? Zašto će majke i djeca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta.

Isti pokret juče je, pred očekivano usvajanje amandmana na ruski zakon u Dumi kojim je uveden pojam „mobilizacija“, „ratno stanje“ i „ratno vrijeme“, pozivao ruske vojnike da odbiju da učestvuju u ratu i predaju se na vrijeme, piše “Danas”.

Najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, rekao je da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspjelog rata, prenosi Rojters.

„Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi“, rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Navaljni je dodao da Putin želi da umrlja krvlju stotine hiljada ljudi u ovom sukobu.

Vladimir Putin je jutros najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

U obraćanju Rusima, on je rekao da se to radi „na zaštiti naše domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kako bi se osigurala bezbjednost našeg naroda i naroda na oslobođenim teritorijama“.

“Samo građani koji su u rezervi biće podvrgnuti obaveznom vojnom roku”, rekao je, prenosi “Blic”.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!