Tramp poslao prijeteće pismo SZO: Imate 30 dana za poboljšanja, inače…

Ako se SZO ne obaveže na velika, značajna poboljšanja narednih 30 dana, moje privremeno zamrzavanje američkog finansiranja biće trajno i preispitaćemo naše članstvo naveo je Tramp u pismo generalnom direktoru SZO-a Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, koje je postavio na Twitteru

Foto: Printscreen

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno obustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ako se ta agencija ne obaveže na značajna poboljšanja narednih 30 dana i da će preispitati američko članstvo.

Tramp je prošlog mjeseca privremeno obustavio finansiranje SZO-a i optužio je da promoviše kineske “dezinformacije” o pandemiji koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija je odbacila te optužbe, dok je Kina navela da je transparentna i otvorena.

“Ako se SZO ne obaveže na velika, značajna poboljšanja narednih 30 dana, moje privremeno zamrzavanje američkog finansiranja biće trajno i preispitaćemo naše članstvo”, naveo je Tramp u pismo generalnom direktoru SZO-a Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, koje je postavio na Twitteru.

Tramp je prethodno rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija, čije sjedište je u Ženevi, uradila “veoma jadan posao” u svom odgovoru na koronavirus i da će uskoro donijeti odluku o njenom finansiranju.

Američki lider je u pismu naveo da je jedini put naprijed za SZO da pokaže da je nezavisna od Kine i dodao da je njegova administracija počela da razgovara o reformama sa Tedrosom, prenosi Glas Amerike.

Takođe je iznio niz optužbi na račun Kine, između ostalog i da je pokušala da blokira dokaze da virus može da se prenosi na ljude, da je vršila pritisak na SZO da ne proglasi vanredno stanje, da je odbila da dijeli podatke i uzorke i onemogućila pristup svojim naučnicima i laboratorijama.

Kina je u utorak odgovorila na optužbe, a iz Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da je reč o klevetama.

“Otvoreno pismo američkog liderstva je puno fraza kojima se sugeriše, ili je nešto možda i potencijalno, i na taj način se pokušava obmanuti javnost da bi se oklevetali napori Kine u sprečavanju epidemije i da bi se prebacila odgovornost sa njihove nekompetentnosti u odgovoru na epidemiju”, rekao je portparol ministarstva Žao Lijan i dodao da je američka odluka da prestane da finansira Svjetsku zdravstvenu organizaciju kršenje njenih međunarodnih obaveza.

Portparolka SZO-a rekla je u utorak da agencija nema komentar na Trampovo pismo i da očekuje “pojašnjenje” i reakciju kasnije tokom dana.

Tedros Gebrejesus je u ponedjeljak branio odgovor SZO u obraćanju predstavnicima zemalja članica.

“SZO je rano oglasila alarm i oglašavala ga je često. Mi smo obavijestili zemlje, izdali smjernice za zdravstvene radnike u roku od 10 dana i proglasili globalnu zdravstvenu uzbunu – naš najviši nivo uzbune – 30. januara. U to vrijeme bilo je manje od 100 slučajeva i nije bilo smrtnih slučajeva izvan Kine”, rekao je Tedros.

SAD su prošle godine izdvojile više od 400 miliona dolara za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ili oko 15 odsto njenog budžeta.

Ove godine je već isplatila oko 58 miliona dolara, što je oko polovine od ukupne sume koju bi trebalo da izdvoji za 2020. godinu, rekao je prošlog mjeseca visoki zvaničnik Trampove administracije.

Tramp je često hvalio Kinu u ranim mjesecima epidemije, pišući krajem januara da Sjedinjene Države “veoma cijene njihove napore i transparentnost”. Krajem marta, tvitovao je: “Kina je pošla kroz mnogo toga i razvila je snažno razumijevanje virusa. Radimo blisko zajedno. Puno poštovanje!”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!