Putin proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju: Zapad želi da uništi našu zemlju

“Ako teritorijalni integritet naše države bude ugrožen, iskoristićemo sva dostupna sredstva za odbranu našeg naroda – ovo nije blef”, rekao je Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro obratio naciji, rekao je na početku govora da Zapad “želi da uništi našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”, piše Reuters, prenosi Hina.

Kazao je da Rusija podržava to stanovništvo i da nema pravo da odustane od njega, te kako podržava najavljene referendume o prisajedinjenju Ruskoj Federaciji.

Istakao je da Zapad “nije htio mir između Rusije i Ukrajine” i da je od ukrajinskog naroda napravio “topovsko meso”.

“IMAMO JOŠ ORUŽJA”

“Zapad vrši nuklearnu ucjenu protiv Rusije”, rekao je čelnik ove države i dodao da su zapadne države “prešle sve granice u agresiji” na njegovu državu.

“Ako teritorijalni integritet naše države bude ugrožen, iskoristićemo sva dostupna sredstva za odbranu našeg naroda – ovo nije blef”, rekao je Putin.

Vladi Rusije je naredio da osigura sva neophodna sredstva za povećanje proizvodnje naoružanja, te kazao da će Rusija “iskoristiti sve resurse na raspolaganju” za ovaj cilj.

Putin se obraća dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ove sedmice – Luganska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižja.

SEPARATISTI POZVALI NA ŠTO BRŽE ODRŽAVANJE REFERENDUMA

Separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svijetlu protivofanzive Kijeva koji je oslobodio veliku teritoriju na jugu i sjeveroistoku zemlje.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su više puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih “prevarom” i “nelegitimnima”.

Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!