Tri opcije pred Đukanovićem nakon dogovora većine u parlamentu: Predsjednik mjerka šta mu je činiti

Sagovornici “Vijesti” rekli su da on ima tri opcije, koje nisu nezakonite, a ni neustavne. Prva je, kako je rekao jedan “ugledni pravnik”, da donese odluku koju će zavesti pod jučerašnjim datumom i da je danas objavi i proslijedi Skupštini. Druga je da ne predloži mandatara jer ga niko nije uvjerio da ima 41 potpis, a treća – da umjesto Lekića predloži nekog trećeg čije ime dostavi najveći poslanički klub koji je bio na konsultacijama – njegova Demokratska partija socijalista

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sinoć se nije oglašavao oko mandata za sastav Vlade, nakon što je obaviješten da poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić ima podršku skupštinske većine da formira novu izvršnu vlast.

Đukanovića je o tome obavijestio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, u pismu koje mu je uputio neposredno nakon što je postavgustovska većina postigla saglasnost za Lekića i “paket akcija” u njegovoj vladi – što je bio zahtjev GP URA od početka pregovora.

”Vijestima “ je rečeno da se Đukanović, koji je inače juče bio u Velikoj Britaniji na sahrani Kraljice Elizabete, neće žuriti. U Ustavu Crne Gore piše da predsjednik predlaže mandatara 30 dana od konstituisanja Skupštine, u ovom slučaju smjene Vlade Dritana Abazovića – 19. avgusta.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da on ima tri opcije, koje nisu nezakonite, a ni neustavne.

Prva je, kako je rekao jedan “ugledni pravnik”, da donese odluku koju će zavesti pod jučerašnjim datumom i da je danas objavi i proslijedi Skupštini.

Druga je da ne predloži mandatara jer ga niko nije uvjerio da ima 41 potpis, a treća – da umjesto Lekića predloži nekog trećeg čije ime dostavi najveći poslanički klub koji je bio na konsultacijama – njegova Demokratska partija socijalista.

Lekić je juče kazao da ne očekuje da će se Đukanović upuštati da osporava ono što su bazični principi demokratije.

Đukanović i njegov DPS ne gledaju blagonaklono prema mogućnosti učešća Demokratskog fronta u vlasti – uključujući i izvršnu.

Iako predlog da Lekić bude mandatar nisu potpisali svi poslanici koalicija pobjednica od 30. avgusta, već je postignuta usmena suglasnost o podršci 41-og poslanika, poslanici bivše parlamentarne većine su juče nakon posljednjeg, osmog sastanka, saopštili da je prema Ustavu predsjednik države dužan da mandat povjeri Lekiću.

Pojasnili su da je takav slučaj bio i sa sadašnjim premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem, kojemu je Đukanović 3. marta ove godine povjerio mandat bez dostavljenih potpisa. Lider GP URA je međutim prethodno bio na konsultacijama kod predsjednika, kao i njegovi tadašnji potencijalni koalicioni partneri.

Niko iz sadašnje parlamentarne većine se međutim nije odazvao u petak njegovom pozivu da se razgovara o prevazilaženju krize. Oni su ga obavijestili javnim saopštenjem da su u toku razgovori parlamentarne većine u vezi formiranja nove vlade.

Abazović se sinoć oglasio iz SAD, gdje je u službenoj posjeti.

“Na početku pregovora smo imali princip i samo želimo da imamo čista posla. Lekić našu podršku ima, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir se sprovodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat”, rekao je Abazović, nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Gabrijelom Eskobarom u Stejt departmentu.

OPŠIRNIJE NA PORTALU VIJESTI

Idi na VRH
error: Content is protected !!