Šehović: Za prosvjetu planirano 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura

Govoreći o izvjesnim infrastrukturnim kapitalnim ulaganjima u obrazovanje planiranim za naredni višegodišnji period, Šehović je potvrdio da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju, dok će još jednu gimanziju dobiti Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje i u Siti kvart u Podgorici

Damir Šehović (Foto: GOV.ME)

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da to Ministarstvo ulaže dugoročno i za prave stvari, ističući da je narednih godina za prosvjetu planirano 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura.

“Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, počeće ove godine”, najavio je u intervjuu za “Pobjedu” ministar prosvjete Damir Šehović.

Šehović je rekao da će pažnju tog resora u najskorijem periodu zaokupiti realizacija projekta uvođenja digitalnih učionica i tzv. promjena etosa škole – usmjeravanje i osposobljavanje učenika da umjesto za ocjenu uče za znanje.

Govoreći o izvjesnim infrastrukturnim kapitalnim ulaganjima u obrazovanje planiranim za naredni višegodišnji period, Šehović je potvrdio da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju, dok će još jednu gimanziju dobiti Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje i u Siti kvart u Podgorici.

Gradiće se, kako je kazao, i pet sportskih sala. Šehović je rekao da je teško govoriti o velikim infrastrukturnim projektima u jednogodišnjem kontekstu, pa će tako, kako je kazao, naredne godine neki veliki projekti započeti u proceduralnom smislu, neki će početi da se grade, dok će pojedini biti završeni, prenosi rtcg.me. U godinama pred nama, kako je precizirao, planiranih 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura, potvrda su da je opredjeljenje da se ulaže dugoročno i za prave stvari.

“Kad je riječ o rokovima, dodaću i da je u interesu Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete, kad smo već opredijelili ili planirali sredstva za ove namjene, da projekte što prije privedemo kraju. Dakle, eventualna prolongiranja koja se katkad dešavaju, skoro uvijek budu posljedica procedura, tenderskih i ostalih, na koje niti možemo, niti želimo da utičemo. No, rekao bih da smo uhvatili zamah kad su interne procedure u pitanju, koje ne produžavamo ni dan više od onoga što moramo, a što ima uticaj na to da projekte realizujemo sve brže. Zapravo, ako bih morao da se odlučim za nešto na šta sam u dijelu investicija posebno ponosan, to bi vjerovatno bila upravo efikasnost tima Ministarstva prosvjete, koji radi ne da bi prolongirao kroz nepotrebnu birokratizaciju, nego da bi završio posao koji mu je dat. I to ne bilo kako, nego najbolje što umije”, kazao je Šehović.

U prethodnom periodu, kako je više puta govoreno, nastojao se vratiti kredibilitet stručnom obrazovanju kroz, između ostalog, realizaciju dualnog obrazovanja i podršku učenicima koji upisuju treći stepen. Akcenat je, po riječima ministra prosvjete, stavljen na sprovođenje kvalitetne prakse. Tako će od septembra dualnu nastavu pohađati 800 učenika, dok će za deficitarna zanimanja u stručnim školama biti opredijeljeno preko 700 stipendija.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa Britanskim savjetom, po riječima Šehovića, u narednom periodu distribuirati oko 4.000 mikrobit računara svim crnogorskim osnovnim školama. Uporedo sa Telekomom je, kako je pojasnio, potpisan sporazum o širenjem interneta u 150 područnih jedinica škola, dok su matične jedinice već pokrivene.

“Dodatno, oko 3 miliona eura biće usmjereno isključivo u opremanje školskih kabineta informatičkom opremom. No, to je tek prvi korak, jer digitalizacija podrazumijeva upotrebu interneta, računara i programerskih vještina ne samo u nastavi informatike, već u nastavi drugih predmeta”, kazao je Šehović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!