Ranko Krivokapić na zasijedanju Generalne skupštine UN

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Generalna debata GS UN događaj na najvišem nivou koji okuplja šefove država i vlada, kao i ministre vanjskih poslova i predstavlja multilateralni forum na kojem se diskutuje o aktuelnim globalnim izazovima

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće na 77. zasijedanju Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija (UN), koja će od sjutra do 25. septembra biti održana u Njujorku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Generalna debata GS UN događaj na najvišem nivou koji okuplja šefove država i vlada, kao i ministre vanjskih poslova i predstavlja multilateralni forum na kojem se diskutuje o aktuelnim globalnim izazovima.

Kako su naveli, tema ovogodišnje Generalne debate je „Prelomni trenutak-transformativna rješenja za međusobno povezane izazove”.

Iz MVP su rekli da državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken organizuje radnu večeru za ministre vanjskih poslova transatlantskih partnera na koju je pozvan i Krivokapić, prenose “Vijesti”.

„U Njujorku, šef crnogorske diplomatije sazvao je, kao predsjedavajući, sastanak Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) koju čine SAD i četiri države regiona – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, kao i tri države posmatrači – Kosovo, Slovenija i Srbija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je A5 okvir za jačanje političke, odbrambene i bezbjednosne saradnje između SAD i država regiona.

Iz MVP su kazali da je u Njujorku, Krivokapić sazvao, kao predsjedavajući, i sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji obuhvata 13 zemalja na prostoru od Turske do Slovenije.

„Krivokapić će učestvovati i na sastanku ministara vanjskih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI), koja broji 18 članica, među kojima je i Crna Gora“, dodaje se u saopštenju.

Kako je najavljeno, šef diplomatije će prisustvovati događajima na visokom nivou koje saziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš: Trenutak za ciljeve održivog razvoja i Samit o transformativnom obrazovanju, a koji prethode Generalnoj debati.

“Planirano je i učešće Krivokapića i na brifingu Savjeta bezbjednosti UN na visokom nivou o očuvanju mira i bezbjednosti u Ukrajini”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će Krivokapić učestvovati i na sastanku na visokom nivou o odgovornosti za Ukrajinu koji organizuju Danska, Njemačka, Holandija i Ukrajina kao kopredsjedavajuća Grupe prijatelja za odgovornost za Ukrajinu.

Iz MVP su kazali da će Krivokapić u Njujorku imati i bilateralne razgovore sa kolegama partnerskih i savezničkih zemalja, kao i susret sa predstavnicima crnogorske dijaspore.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!