Bosanac Uzeir Hadžović – čovjek za sve: Ofarbao Lanxess Arenu tri puta, upoznao svjetske zvijezde

Družili smo se sa Uzeirom Hadžovićem tokom grupne faze Eurobasketa. Ali njega niko ne zna kao Uzeira Hadžovića. Cijela Lanxess Arena i Keln oslovljavaju ga sa – Uzo. Jer Uzo je sada već simbol popularne dvorane u Njemačkoj. Gdje god smo bili sa njim, vjerujte, svako zna za Uzu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine hrabro je odigrala sve utakmice grupne faze Eurobasketa u Lanxess Areni u Kelnu, nakon čega je okočnala nastup na ovogodišnjem šampionatu Evrope sa dvije pobjede i tri poraza. Uzeir Hadžović iz Goražda jedan je od glavnih ljudi za organizaciju događaja u dvorani koja je izgrađena prije 24 godine, a u čiju gradnju je uloženo 153 miliona eura. Priču o Uzi – čovjeku za sve u Lanxess Areni iz Kelna donosi ekipa N1: Semir Mustafić, Nedim Agić i Faruk Zametica.

Lanxess Arena jedna je od najvećih i najposjećenijih dvorana u Evropi i svijetu. Bila je domaćin mnogobrojnih spektakularnih sportskih i muzičkih događaja.

Jedna od glavnih osoba da sve funkcioniše besprijekorno je Bosanac Uzeir Hadžović. Goraždanin je bio naš domaćin zajedno sa predstavnicima Lanxess Arene.

Uzeira smo upoznali prvi dan Eurobasketa. Završili smo poslovne obaveze i zaputili se prema garaži arene. Dok smo ubacivali opremu u auto, prilazi nam čovjek i kaže: “N1. Bosanci. Ja sam Uzo. Do kada ste tu? Ja radim u ovoj areni. Molim Vas obratite mi se šta god vam treba ovih dana. Stojim vam na raspolaganju”.

Družili smo se sa Uzeirom Hadžovićem tokom grupne faze Eurobasketa. Ali njega niko ne zna kao Uzeira Hadžovića. Cijela Lanxess Arena i Keln oslovljavaju ga sa – Uzo. Jer Uzo je sada već simbol popularne dvorane u Njemačkoj. Gdje god smo bili sa njim, vjerujte, svako zna za Uzu.

Prvo što nam je Uzo pokazao jeste prelijepi pogled sa krova na 45 metara visine. I upravo nam tu Uzeir i počinje svoju priču.

“Zovu me, kako se na njemčkom to kaže, ‘Mann für alle fälle’, odnosno ‘Čovjek za sve’. Ima tu mnogo poslova koje obavljam. Radnog odijela se ne stidim. Kada obučem radno odijelo i zaštitne cipele, tada sam najsigurniji i osjećam se najbolje”, kaže Hadžović na početku razgovora.

Uvjerli smo se da je Uzeir najomiljeniji radnik arene u Kelnu, što potvrđuje i izjava šefa press službe.

“Strast je najbolja riječ koja opisuje Uzu. On je sjajan čovjek. Tako strastven u poslu. On svoj posao radi punog srca. Ne samo umom, nego srcem i dušom. On osjeća i voli ovaj posao. Radi ga sa 110% zajedno sa saradnicima”, tvrdi Carsten Heling, šef PR službe Lanxess Arene.

Uzeir radi u areni danonoćno, nekada i po dvadeset sati. U Njemačku je došao 1992. godine i nijednog dana nije bio bez zaposlenja. Radio je kao privatnik u prošlosti, a Lanxessu je vjeran posljednjih trinaest godina.

“Mislim da sam arenu do sada barem tri puta ofarbao.

N1: Sami?

Ne. Imam pomoćnika. I moja supruga je primljena na stalno radno vrijeme ovdje. Ozbiljan je moler”, ističe Uzeir Hadžović.

Njemački Bosanac priča da mu je srce puno kada vidi sunarodnike u vrijeme kada reprezentacija BiH igra svoje mečeve širom svijeta. Posebnu mu čast predstavlja to što je uspio da obezbijedi mnogobrojne ulaznice za Eurobasket našim navijačima.

“Zahvaljujući mom prvom čovjeku arene Stefanu Löcheru, uvijek može i sve završimo. Nikad ne umije reći ne može i nema”, objašnjava uz poštovanje Uzeir.

Hadžoviću je posebnu emociju probudio dječak porijeklom iz BiH, kojem je obezbijedio ulaznicu za meč BiH-Slovenija.

“Mali jedan priđe, zagrli me i kaže: ‘Uzo ovo ti nikad neću zaboraviti’. Oči su malo bile pokvasile. Moram priznati. Možeš me tući i mlatiti. Nikad suze neću pustiti. Ali na ovakve stvari sam osjetljiv”, emotivno prepričava naš sagovornik.

Uzo nije štedio grlo i dlanove tokom svake utakmice Zmajeva na Evropskom prvenstvu ove godine. Zajedno smo maštali o Berlinu i nokaut fazi.

Ali, glavni grad Evropske unije nas nije dočekao, jer smo morali kući poslije poraza od Litvanije.

Lanxess Arena ove godine organizuje preko 200 događaja koje će posjetiti više od 2 miliona gledalaca. U prošlosti ova arena bila je domaćin velikih sportskih takmičenja.

“Imali smo tri svjetska prvenstva u hokeju na ledu (2001. 2010. i 2017.). Dva svjetska prvenstva u rukometu i Final Four EHF Lige prvaka svake godine, počevši od 2010. Takođe smo imali i Final Four košarkaške evrolige”, obrazlaže prvi čovjek za odnose s medijima Lanxess Arene.

Pored sportskih, arena je ugostila i velike muzičke zvijezde.

“Gostovale su zvijezde za mlađe generacije koje su u usponu poput Shwana Mendesa, Justina Bibera, Billie Eilish ili Dua Lipe. Za starije generacije Metallica, Beyonce, U2, Sting, Phill Collins i Elton John bili su naši gosti”, kaže Heling.

Kroz posao Uzeir Hadžović je upoznao svjetske zvijezde. Izdvojio je one koje su na njega ostavile sjajan dojam.

“Imao sam priliku da koju riječ razmijenim sa braćom Klitschko. Jednostavni su i nisu komplikovani. Zatim Heidi Klum. Baš sam iznenađen koliko je jednostavna. Kada je doručak, tu je sa svima. Nikad se ne odvaja od svoje grupe. Može se razgovarati sa njom. Ostala je pozitivan utisak na mene”, kaže “čovjek za sve” Lanxess Arene.

Legendarni Uzo ima poruku za sve Bosance i Hercegovce koji put nekada navede u Keln.

“Uzo je uvijek u areni. Uvijek može! Uvijek ima!”

Izvot: N1 BiH

Foto: Uzeir Hadžović (Printscreen)

 

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!