Kralj bio u šoku: Trump 2018. godine ponudio Jordanu potpunu kontrolu nad palestinskom Zapadnom obalom

“Nisam mogao da dišem”, rekao je kralj u knjizi. Trump je navodno mislio da bi “učinio uslugu jordanskom kralju”.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponudio je Jordanu potpunu kontrolu nad palestinskom Zapadnom obalom 2018. godine, objavio je Washington Post u četvrtak rano ujutro, piše The Jerusalem Post.

Pozivajući se na odlomak iz The Divider: Trump in the White House 2017-2021, nadolazeće knjige o Trumpovoj administraciji koju su napisali Peter Baker iz New York Timesa i Susan Glasser iz New Yorkera, u izvještaju se navodi da je ponuda data kralju Abdulahu u januaru 2018, piše Klix.ba.

Nije spomenuto da li su Izrael i tadašnji premijer Benjamin Netanyahu imali saznanja o Trumpovom predlogu.

U razgovoru s američkim prijateljem, jordanski kralj je rekao da je “mislio da ima srčani udar” kada je čuo ponudu bivšeg američkog predsjednika.

“Nisam mogao da dišem”, rekao je kralj u knjizi. Trump je navodno mislio da bi “učinio uslugu jordanskom kralju”.

Jordan je vladao Zapadnom obalom od 1948. dok izraelske snage nisu zauzele to područje u Šestodnevnom ratu 1967.

Godine 1970, kako je rasla podrška PLO-u u Jordanu, i sa velikim brojem Palestinaca u Jordanu, pozivi palestinskih grupa da zbace monarhiju prerasli su u ono što je danas poznato kao Crni septembar, u kojem su Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pod vodstvom Yassera Arafata i druge palestinske grupe pokrenule ustanak protiv Jordana i kralja Huseina, koji je vladao u to vrijeme.

Građanski rat, koji je završio sporazumom o prekidu vatre uz posredovanje Egipta, uključivao je nasilne bitke između jordanske vojske i palestinskih fedaina, koji su čak dva puta pokušali da ubiju kralja, ali bezuspješno.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!