Milanovića zbog Srebrenice zasuli uvredama, neki mu psovali i majku; Predsjednikova kancelarija: “To je laž”

Prethodno su neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Milanović na ručku sa učesnicima regionalnog samita u Sloveniji rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995

Bošnjački političari, vjerske organizacije i nevladine organizacije obrušile su se u srijedu na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog toga što je navodno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što je predsjednikova kancelarija odbacila kao “laž”.

“To je laž, a laži ne želimo da komentarišemo”, odgovorila je Hini predsjednikova kancelarija o navodnoj Milanovićevoj izjavi na sastanku Procesa Brdo-Brioni prošlog vikenda u Brdu kod Kranja.

Prethodno su neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Milanović na ručku sa učesnicima regionalnog samita u Sloveniji rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995, piše “Jutarnji list”.

Prije nego što je Pantovčak reagovao, mnogi su u BiH burno reagovali na ono što se pripisalo Milanoviću.

Islamska zajednica u BiH je navela da je negiranje genocida uvreda za žrtve, a ponajprije majke Srebrenice, i predstavlja podršku “počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine”.

Zabrinjavajućim su ocijenili da je negiranje genocida u Srebrenici dosad dolazilo samo iz srpskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina.

“Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH”, navodi se u saopštenju Islamske zajednice.

Udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u otvorenom pismu Milanoviću navodi da je žalosno da “vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice” i da zbog toga više nije dobrodošao u Srebrenicu.

“Poruke koje sada šaljete u 21. vijeku, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalista i nedorastao političar u današnjoj Evropi”, saopšteno je iz Udruženja.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govori o Milanoviću kao “političkom Frankenštajnu, licemjeru i osobi niskih moralnih i ljudskih kvaliteta čije se kočijaško političko djelovanje odigrava u trouglu makijavelizma, bosnofobije i islamofobije”.

Milanovića “poslije ovakve ultranacionalističke i nihilističke izjave jednostavno treba prezreti, institucionalno i personalno. I trajno”, rekao je Zvizdić u saopštenju.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Srebrenica, Emir Suljagić, je na Twitteru psovao majku Milanoviću i rekao da upravo zbog takvih istupa nikada neće dopustiti izmjenu izbornog zakona u BiH koji traže službeni Zagreb i bosanskohercegovački Hrvati, kako bi se spriječilo da ih na izborima u oktobru preglasaju brojniji Bošnjaci.

Foto: Zoran Milanović (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!