Putin smijenio najvišeg generala? Ruski predsjednik bijesan zbog katastrofe u Ukrajini

Mediji prenose da je ruski predsjednik razriješio dužnosti general-potpukovnika Romana Berdnikova zbog neuspjeha ruskih snaga da zadrže ogromne djelove ukrajinske teritorije u poslednjih nekoliko dana. U kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ruske trupe su potisnute skoro do granice a navodno su u panici ostavili za sobom tenkove, oružje i zalihe

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je smijenio svog najvišeg generala samo 16 dana nakon imenovanja, zbog gubitaka koje ruske snage trpe u istočnoj Ukrajini.

Mediji prenose da je ruski predsjednik razriješio dužnosti general-potpukovnika Romana Berdnikova zbog neuspjeha ruskih snaga da zadrže ogromne djelove ukrajinske teritorije u posljednjih nekoliko dana.

U kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ruske trupe su potisnute skoro do granice a navodno su u panici ostavili za sobom tenkove, oružje i zalihe.

Neki zapadni izvori tvrde da su ruski vojnici “bukvalno pobjegli sa svojih položaja”, ostavivši čak i svoju odjeću dok su bježali od ukrajinske vojske koja je napredovala u oblasti Harkova na sjeveroistoku zemlje, prenosi Dejli mejl.

Glavno napredovanje u toj oblasti počelo je prije šest dana i primoralo je Moskvu da povuče svoje trupe kako bi spriječila njihovo opkoljavanje.

Prema podacima Glavnog obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine, general-potpukovnik Berdnikov imenovan je za komandanta zapadnih oružanih snaga 26. avgusta 2022. godine.

Međutim, čini se da je njegovo vrijeme na vrhu bilo kratko, a ukrajinski obavještajci tvrde da ga je Putin otpustio zbog situacije u Harkovu. Iz Kremlja o tome nema potvrde, prenosi “Blic”.

Vijest o njegovoj smjeni uslijedila je nakon nepotvrđenih izvještaja iz Ukrajine još u junu da je on poginuo tokom borbi u Donbasu u Ukrajini.

Foto: Vladimir Putin (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!