Njujork: Virus dečje paralize pronađen u kanalizaciji, proglašena vanredna situacija

Virus dečije paralize pronađen je u vodi iz kanalizacije koja je prikupljena još u aprilu, navodi se u uredbi koju je donela guvernerka Hokul, što znači da je virus bio prisutan u državi i prije nego što je u julu otkriven slučaj iz okruga Roklend

Guvernerka države Njujork Keti Hokul proglasila je vanrednu situaciju nakon što su uzorci virusa dječije paralize pronađeni u otpadnim vodama u tri okruga nadomak grada Njujorka.

Prije mjesec dana, dečjija paraliza je dijagnostikovana kod jednog odraslog pacijenta iz okruga Roklend sjeverno od Njujorka. To je bio prvi potvrđeni slučaj dečijje paralize u Sjedinjenim Državama u skoro deset godina.

Deklaracija guvernerke znači da se povećava broj zdravstvenih radnika ovlašćenih za davanje vakcine protiv dečjije paralize i uvode druge mere da se poveća vakcinacija. Vanredna situacija ostaje na snazi do 9. oktobra, prenose Glas Amerike.

Virus dečije paralize pronađen je u vodi iz kanalizacije koja je prikupljena još u aprilu, navodi se u uredbi koju je donela guvernerka Hokul, što znači da je virus bio prisutan u državi i prije nego što je u julu otkriven slučaj iz okruga Roklend.

Poslije tog otkrića, njujorški zvaničnici počeli su da apeluju na nevakcinisane stanovnike da se vakcinišu protiv dečjije paralize. Dok su ugroženi ljudi svih starosnih doba, virus prvenstveno pogađa djecu mlađu od tri godine.

Virus u nekim slučajevima izaziva neizlečivu paralizu, ali može da se spriječi pomoću vakcine koja je počela da se koristi 1955. godine. Ne postoji lijek za dečju paralizu. Tri doze vakcine pružaju skoro stoprocentni imunitet.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!