Dino Radončić: Zašto ne bismo pobijedili Njemačku?

“Šta reći poslije ovakve pobjede i svega što smo doživjeli na utakmici? Nismo željeli da u posljednjem meču moramo da savladamo domaćina, pred 10.000 ljudi, sa svakakvim “navlačenjima”. A onda se pokaže ko je tu, ko se stvarno bori, ko ima onu stvar da iznese ovakav meč. Nemam riječi, stvarno sam ponosan na sve momke, na stručni štab… Borili smo se za našu državu, nadam se da su svi ponosni”, rekao je Radončić

Dino Radončić je bio jedan od heroja pobjede nad Gruzijom. Upisao je devet poena i osam skokova, a igrao je sjajnu odbranu i nad znatno višim Aleksanderom Mamukelašvilijem, ali i nižem i bržem Dudi Sanadzeu.

I, s obzirom na to da je mlad, nije pregorio u paklenoj atmosferi, čak ni kada mu neke sudijske odluke nisu odgovarale.

“Šta reći poslije ovakve pobjede i svega što smo doživjeli na utakmici? Nismo željeli da u posljednjem meču moramo da savladamo domaćina, pred 10.000 ljudi, sa svakakvim “navlačenjima”. A onda se pokaže ko je tu, ko se stvarno bori, ko ima onu stvar da iznese ovakav meč. Nemam riječi, stvarno sam ponosan na sve momke, na stručni štab… Borili smo se za našu državu, nadam se da su svi ponosni”, istakao je za “Vijesti” sin nekada sjajnog rukometaša iz Tivta, Damira Radončića.

Mnogo muka protiv Gruzije je izazvala smanjena minutaža prve zvijezde tima, Bojana Dubljevića. Ekipa se skupila, svi su preuzeli odgovornost i rezultat je stigao.

“Shvatili smo da jedino tako možemo. Protiv Turske nam se desila jedna stvar, ali ima Boga i pravde pa nije opet. Razumijem i Dubija, čovjek je šutnuo tri bacanja na cijelom prvenstvu, a više je bio na podu, nego na terenu. Svi smo se skupili i pokazali da u najgorem mogućem okruženju možemo ovo da iznesemo i dobijemo ovako tešku utakmicu”.

Crna Gora je naknadno dobila poziv za Evropsko prvenstvo zbog diskvalifikacije Rusije, čime je donekle ispravljena nepravda iz kvalifikacija, jer jedina nije izborila vizu sa tri pobjede, ali je dokazala da pripada eliti.

I kao da je sudbina htjela da se u osmini finala baš sudari sa Njemačkom, selekcijom zbog koje nije ni bila na prvobitnom spisku od 24 učesnice. Naime, Njemci su završili posljednji u grupi, ali su kao jedan od četiri domaćina imali obezbijeđenu vizu.

“Ovo je veliki uspjeh, to smo željeli od 28. jula kada smo se skupili. Nema previše vremena za odmor, već moramo da mislimo na Njemačku. Sjajna ekipa, igra kod kuće, ali zašto da ne pobijedimo”, upitao se 23-godišnji košarkaš Mursije.

Foto: FIBA

Idi na VRH

error: Content is protected !!