Novi broj časopisa Komuna posvećen Tuzima: „Malesija se zaista mijenja“

U skladu sa programskom politikom za 2022. godinu koju je Komuna posvetila multikulturalizmu, te nakon tematskih brojeva posvećenih opštinama Ulcinj i Plav, upravo je iz štampe izašao 44. broj Komune sa bogatim programskim sadržajem Opštine Tuzi, štampan dvojezično na crnogorskom i albanskom jeziku i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Kako je navedeno, iz širokog tematskog opusa istorije, tradicije,kulture, umjetnosti, etnologije, književnosti, baštine, sporta i društvene hronike izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje Uvodnikom Nika Đeljošaja, predsjednika Opštine Tuzi koji u tekstu pod naslovom „Malesija se mijenja“ ističe da “nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006, kada smo mi Albanci po prvi put u istoriji imali mogućnost izjašnjavanja po slobodnoj volji, dali smo glas za samostalnu i suverenu Crnu Goru, a političko angažovanje za punopravnu opštinu ušlo je u stalnu agendu našeg djelovanja“.

Tu je i tekst Marka Junčaja o istorijatu Opštine Tuzi pod naslovom “Od labeata do samostalne opštine“, zatim tekst o dijaspori iz Tuzi, potom o groblju u Vuksanlekajima kao najvrednijem materijalnom kulturnom nasljeđu u Tuzima u tekstu koji potpisuje Robert Camaj pod naslovom „Nekropola na strani sunca i u očima mjeseca“.

Iz ovog broja izdvaja se i tekst Ajdina Rakića pod naslovom „Od komandanta do kulturnog reformatora“ koji govori o Ćazimu Beg Diriku koji je svojevremeno u Tuzima izgradio školu i džamiju, kao i tekst Željka Rutovića o dobročinitelju Nikoli D.Berišaju koji predstavlja „jedan od trajnih ljudskih biljega opštine Tuzi“.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!