Uhapšena ruska novinarka koja je prekinula dnevnik na državnoj televiziji

“Trenutno smo sa istražiteljima. Otvorena je istraga protiv Marine Ovsjanikove zbog ‘širenja lažnih informacija’ o ruskoj vojsci”, rekao je Frans presu advokat Dmitrij Zahvatov

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je u martu prekinula dnevnik na državnoj televiziji noseći transparent protiv rata u Ukrajini, uhapšena je zbog “diskreditovanja” vojske, saopštio je njen advokat.

“Trenutno smo sa istražiteljima. Otvorena je istraga protiv Marine Ovsjanikove zbog ‘širenja lažnih informacija’ o ruskoj vojsci”, rekao je Frans presu advokat Dmitrij Zahvatov, prenosi N1.

Istražitelji treba da odluče da li će Marini Ovsjanikovoj biti određen pritvor, ili će ostati na slobodi do suđenja, dodao je Zahvatov.

Ovsjanikova je od kraja jula dva puta osuđivana na novčane kazne zbog “diskreditovanja” ruske vojske i zbog poruka na društvenim mrežama u kojima kritikuje ofanzivu u Ukrajini.

Dvije osude u razmaku od manje od šest mjeseci otvaraju put za krivično djelo, sa mogućim mnogo težim pravnim posljedicama, rekao je Zahvatov.

Marina Ovsjanikova je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal upala sa transparentom na kojem osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontrolišu ruske vlasti.

Njen gest su mnogi pozdravili, ali ne svi u ruskoj opoziciji. Neki joj i dalje zamjeraju godine koje je provela radeći za Pervi kanal, koji se smatra “portparolom Kremlja”.

Foto: Marina Ovsjanikova (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!