Abazović: Ako je ugovor sa SPC protivan Ustavu, procesuirajte to, ja se neću pomjeriti ni milimetar

“Ovaj ugovor je oktroisan u Beogradu, a potpisan u Crnoj Gori, zato ni zarez nijesmo mogli da promijenimo. Uzburkali smo Crnu Goru, izgubili mjesece koje ćemo provesti u izbornoj kampanji. I hoteli i vrtići i ministarstvo sreće, sve su političke priče. Svako će ponijeti svoje breme istorije. Ostajem da vas čujem i onda idem preko vrata”, poručio je Krivokapić

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da “danas nije nimalo dobar dan”.

“Mnogo toga se u istoriji ove države desilo na prevaru, a današnje potpisivanje ulazi u tu istoriju. Ovo nas je odaljilo od EU. Da je časna namjera bila bi javno i uz poštovanje. Nije lijepo da vam na upad neko dođe u kuću da bi ga častili. Način kako se nešto uradi pokazuje motiv, shvatanje, dostojanstvo, integritet… Nemate vi nikakvo pravo da nešto ratifikujete, premijeru, više no moja baba. I tu kršite Ustav sto odsto”, kazao je Krivokapić.

Ovim ugovorom, kako je kazao, zatvorena su vrata EU za Crnu Goru.

“Nemamo pravo na opravdanje. To ne znači da izbori neće biti prilika da se formira evropska vlada koja će odblokirati proces integracija. Današnji dan je tužan za evropsku Crnu Goru. Žalim za izgublljenim vremenom”, kazao je on.

Kako dodaje, ovo je akt koji je ništavan, akt koji udara na temelje države.

“Ovaj ugovor je oktroisan u Beogradu, a potpisan u Crnoj Gori, zato ni zarez nijesmo mogli da promijenimo. Uzburkali smo Crnu Goru, izgubili mjesece koje ćemo provesti u izbornoj kampanji. I hoteli i vrtići i ministarstvo sreće, sve su političke priče. Svako će ponijeti svoje breme istorije. Ostajem da vas čujem i onda idem preko vrata”, poručio je Krivokapić.

ABAZOVIĆ: DANAS JE TUŽAN DAN SAMO ZA LJUDE KOJI ŽIVE U PROŠLOSTI

“Danas je tužan dan samo za ljude koji žive u prošlosti, žao mi je što pripadate ovoj kategoriji”, kazao je Abazović i dodao da je ovo radostan dan za sve kojigledaju u budućnost.

Dodaje da evropska perspektiva nije ugrožena.

“Ovdje postoje okupatori, kriminalci, koji drže državu kao taoca i protiv tih se mi danas borimo. EU ne želi propagandu koja je posljedica i aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova. Spreman sam i da odem kući, ali nijesam spreman da dozvolim da državu neko drži kao taoca. Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije, kroz kvazi portale, biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. Na izborima projektujem sunovrat politike koju finansiraju ovi centri. Svako ko želi destabilizaciju pomaže ruski uticaj u Crnoj Gori”, kazao je on.

Kako ističe, danas niko nije upao u Crnu Goru, mi smo se sami odlučili da bez pompe i želje da nekog provociramo, bez 4. i 5. septembra, bez Nikšića, u vrlo prijatnoj atmosferi stavimo jedno pitanje ad acta.

“Rekao sam da će se u sto dana riješiti svako teško pitanje i riješilo se. Ako nije u skadu sa Ustavom, slobodno procesuirajte. Dritan Abazović se neće pomjeriti ni milimetar. Ali ako se ustanovi da ovaj ugovor ne krši nijedan zakon, očekujem izvinjenje”, dodao je Abazović, prenosi Portal Analitika.

Spreman je, kako je istakao, da nastavi razgovor, političku borbu i da donosi hrabre odluke.

“Ne bježim iz ringa. Politika stavljanja pitanja ispod tepiha da bi se pušili tompusi i da bi se putovalo meni nije važna. Sto dana izgleda za mene kao sto godina, ako pogledamo intenzitet rada. Za godinu dana bi napravili čudo, siguran sam. Danas je Crna Gora postigla jedan uspjeh, nadam se da će biti mnogo manje ministara koji donose nesreću i da ćemo svi kao zemlja iskoračiti u pravom smjenu. Možda put ne vidimo isto, ali nam je krajnji cilj identičan”, kazao je Abazović.

KRIVOKAPIĆ: SPC JE POLITIČKA ORGANIZACIJA, NEMOJTE JE IZJEDNAČAVATI S OSTALIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Krivokapić je kazao da s njim može da se mjeri na kantaru EU, ali da mu se ne može ni primaći.

“Nemojte misliti da ste nekog častili s ovom Vladom. Djela govore, količina priče vam to neće nadomjestiti. Pretresao je mene i DPS i SPS i Srpski radikali tri decenije i da je išta bilo ne bi čekalo vas da vi to otkrijete. Vi ste iznijeli prošlost kao primarnu temu, to misle i naši evropski partneri. To ste stavili ispred evropskog putra i države Crne Gore. Nijesu iste SPC i ostale vjerske zajednice. SPC je došla nasilnom aneksijom Crne Gore, nije to crkva koja je postojala ođe. Nemojte da izjednačavate druge vjerske zajednice s njom, druge nijesu političke organizacije, ova jeste. Oni nas nazivaju kopiladima, izmišljenom nacijom, zajedno s rektorom Univerziteta kojeg ste vi postavili. Ako to nađete u bilo kojoj drugoj državi, na leđa vas do tamo nosim”, rekao je Krivokapić.

Ovo što je urađeno je, kako dodaje, čin koji ima trajne posljedice na odnose u Crnoj Gori.

“Otvorena je rana koja je curila, a sad je raskopana. Molio sam da odložimo to za novembar, niko nije htio da čuje. Dobili bismo završne kriterijume, bili bismo konsolidovana država”, kazao je on.

Ovako je, kako dodaje, samo bačena vatra.

“Kako je SDP branio redom sve, tako će braniti i Aerodrome. Ako je nešto monopol, mora da ostane državni. SDP traje trideset godina i već je odavno u Evropi”, kazao je on.

Prave se, kako dodaje, greške u politici, pa su ih ispravljali.

“Loši su mjeseci pred Crnu Goru, ali na kraju će pobijediti građanska Crna Gora”, kazao je Krivokapić.

Abazović je odgovorio da mu je drago što su pomenuti Aerodromi, jer je sad jasno iz koje kuhinje dolaze napadi na njega.

“Crnogoraca ste se mogli sjetiti dok ste na vlasti bili trideset godina. Hvala bogu što ćemo na izbore da odemo. Ideja je bila da se ovo aktivira pred izbore u Podgorici i da opet imamo Belveder i Nikšić. Poenta je da imamo sjever Kosova na jesen u Podgorici, da bi Vuković mogao da nastavi da finansira Gradsku televiziju. Vaši poslanici traže da se hapse svešteni, to se neće raditi dok je ove Vlade. Onome prenesite da što se mene tiče da požuri, jer ako ne stigne na vrijeme, bojim se da će biti kasno za njega”, kazao je Abazović.

KRIVOKAPIĆ: NIJESAM JA TJERAO ALBANCE S KOSOVA, NEGO OVI S KOJIMA VI POTPISUJETE UGOVOR

Krivokapić je kazao da su neke iznijete stvari neistina.

“Nemojte pokušavati da mi implicirate nacionalne podjele u Crnoj Gori, Jedno je odnos prema crkvi, a drugo odnos prema Srbima i njihovim vjerskim opredjeljenjima. Nijesam ja tjerao Albance s Kosova, nego ovi s kojima vi potpisujete Temeljni ugovor. Kako ste objavili da je bačen Molotovljev koktel par sati prije nego što je bačen, kad smo kod Belvedera”, kazao je Krivokapić.

Dodao je i da policija bez emocija nije politika, jer bez emocije nema ni morala.

“Moramo čuvati emociju, jer zakon neće urediti odnose među nama. Nama je odgovornost da sačuvamo povjerenje i gradimo odnos čojstva i junaštva”, istakao je on.

Ponavlja da je ovo dan koji je zaustavio put ka Crnoj Gori te da će se on nastaviti s nekom drugom vladom.

Foto: Vlada Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!