Klinika za mentalno zdravlje zvaće se po doktoru Dušanu Kosoviću, pogledajte kako će izgledati

Akademik Dušan Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću. Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji. Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala. Ubrzo je opet otišao u SAD, gdje je proveo veći dio života radeći kao neuropsihijatar u Njujorku

Klinika za mentalno zdravlje u Podgorici nosiće ime po akademiku dr Dušanu Kosoviću, a u nju će biti uloženo šest miliona eura.

To je saopštio premijer Dritan Abazović koji je objavio i projekat buduće klinike.

“Nosiće ime po akademiku dr Dušanu Kosoviću, utemeljivaču psihijatrijsko-neurološke službe u Crnoj Gori, čija je supruga Rukako, u svrhu izgradnje ovog objekta, donirala 200.000 eura”, rekao je.

Akademik Dušan Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji.

Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala, pisao je ranije CdM. Ubrzo je opet otišao u SAD, gdje je proveo veći dio života radeći kao neuropsihijatar u Njujorku.

Naši iseljenici imaju samo riječi hvale za njega. Zahvaljujući njemu, mnogi od njih danas uživaju u penzionerskim danima…

Prije nekoliko godina vratio se u Herceg Novi, gdje je i umro 28. juna 2015. godine u 89. godini.

Bruto građevinska površina objekta biće 3.564,76 metara kvadratnih i imaće 20 soba u kojima će moći da bude smješteno 57 pacijenata, kao i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i Abazović ranije danas položili su kamen temeljac.

Foto: Telegram/Dritan Abazović

Idi na VRH
error: Content is protected !!