„Majke Srebrenice“ borave u Plavu

Kod Srdanovića je bio i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjačke stranke, kao i rukovodstvo ove partije. Rafet Hot, urednik portala Gusinje-Plav, humanista Began Čekić i profesor Džemo Hot iz Njujorka, takođe, su prisustvovali dočeku

U Plavu trenutno borave „Majke Srebrenice“, koje je u svom domu ugostio Smajlje Srdanović, predsjednik Islamske zajednice i kulturnog centra Plav Gusinje u Njujorku.

Kod Srdanovića je bio i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjačke stranke, poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić, kao i rukovodstvo ove partije.

Rafet Hot, urednik portala Gusinje-Plav, humanista Began Čekić i profesor Džemo Hot iz Njujorka, takođe, su prisustvovali dočeku.

“Majke Srebrenice” sa Kenanonm Strujić Harbić, poslanicom Bošnjačke stranke

Podsjetimo, udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” jedna je od bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija koja okuplja preživjele, te članove porodica ubijenih i nestalih 1995. godine, tokom pada “zaštićenih zona” Srebrenice i Žepe. Udruženje je osnovano 1996. godine, a svoje urede ima  u Sarajevu i Potočarima (Srebrenica). Okuplja članove iz federalnih kantona (sarajevski, zeničko- dobojski, tuzlanski), Republike Srpske i bh. dijaspore.

“Osnovni razlozlog za osnivanje Udruženja bile su želja i potreba da se učestvuje u razjašnjavanju sudbine nestalih u julu 1995. godine, a zatim i nestalih od 1992. do 1995. u Srebrenici i Žepi, te Sokocu, Han Pijesku, Rogatici, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Višegradu i Foči. Vremenom su se pred Udruženje postavili novi izazovi, od učešća u eksumacijama, identifikacijama i sahranama pronađenih posmrtnih ostataka, do ekonomsko-socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih problema djece naših članova. Ove aktivnosti su dovele do saradnje sa organizacijama koje se bave pitanjem nestalih i poginulih osoba iz cijele nekadašnje Jugoslavije i saradnje sa nevladinim organizacijama i vladinim agencijama iz svih dijelova svijeta”, piše na sajtu enklave-srebrenica-zepa.org.

Genocid u Srebrenici je najmonstruozniji zločin u Evropi posle Drugog svjetskog rata.

Idi na VRH
error: Content is protected !!