CKM se pere nakon jučerašnje bruke: Izmijenili plakat

“Ovim putem želimo da pošaljemo posebnu poruku NVO dušebrižnicima i javnim djelatnicima koji su juče “izgarali” da od nas odbrane Rome. Smatramo da nije sramota nositi žuti radnički prsluk, ali je mnogo veći grijeh zarađivati novac na tuđoj muci”, kazali su iz CKM-a

Crnogorska kulturna mreža (CKM) uputila je izvinjenje pripadnicima RE populacije zbog kampanje “Crna Gora bez podjela”.

“Ni u primisli nijesmo imali namjeru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povrijedimo i omalovažimo”, poručili su iz CKM-a.

Na fotografijama u projektu “Crna Gora bez podjela”, pored ljudi koji su odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

“I pored toga što nijesmo uspjeli da Romima, kao ostalim učesnicima kampanje, obezbijedimo nacionalnu nošnju za fotografisanje, odlučili smo se da i oni budu dio naše kampanje jer smo na njih gledali kao na ravnopravno članove zajednice, a ne kao na radnike komunalnog preduzeća. Ovim putem želimo da pošaljemo posebnu poruku NVO dušebrižnicima i javnim djelatnicima koji su juče “izgarali” da od nas odbrane Rome. Smatramo da nije sramota nositi žuti radnički prsluk, ali je mnogo veći grijeh zarađivati novac na tuđoj muci”, kazali su iz CKM-a.

Kazali su da su, nakon komunikacije sa predsjednikom Romskog savjeta Mersurom Šaljajem, obezbijedili dvoje mladih Roma koji su se za potrebe kampanje fotografisali u dijelovima romske nošnje.

“Stoga koristimo ovu priliku da se najsrdačnije zahvalimo gospodinu Šaljuju na razumijevanju koje iskazao prama našoj organizaciji i ideji, te prihvatanju našeg iskrenog izvinjenja”, piše u saopštenju.

U CKM-u ističu da je crnogorska javnost i te kako upoznata sa činjenicom da su kroz značajan broj realizovanih programa pružili priliku za nastup i afirmaciju pripadnika RE populacije, “za šta nam je svjedok i dugogodišnji predśednik Romskog savjeta, gospodin Isen Gaši”, prenossi rtcg.me.

“Lavina mržnje i šovinizma koja je naprasno upućena prema našoj organizaciji zapravo je najbolji pokazatelj koliko pojedine NVO organizacije i javni djelatnici zloupotrebljavaju RE populaciju. Za nas ovo i nije iznenađenje jer se uskoro očekuje raspisivanje Vladinog poziva za prijavu projekata posvećenih organizacijama koje se bave manjebrojnim narodima, pa je ova naša kampanja bila idealna prilika da se pojedini dokažu”, navode iz CKM-a.

Foto: CKM

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!