Osuda najave promocije dokumentarnog filma o Osmanu Rastoderu, Muratović: Ispitati istorijske činjenice

I predsjednik Udruženja boraca i antifašista opštine Petnjica Faik Adrović je kazao da se oštro protivi i izražava negodovanje zbog najavljene projekcije. Ovaj devedesešestogodišnjak je među rijetkima živim učesnicima Drugog svjetskog rata. On je Portalu RTCG kazao da je lično poznavao Osmana Rastodera, i da se slaže da se radi o ratnom zločincu

Boračke organizacije iz Berana i Petnjice, kao i predstavnici beranske Mjesne zajednice Polica, osudili su najavu promocije dokumentarnog filma o Osmanu Rastoderu, koja je zakazana za večeras u Petnjici. Promociju dokumentarnog filma pod nazivom “Osman ef. Rastoder, oslobađanje od zaborava”, autora Avda Huseinovića, večeras organizuje Bošnjački kulturni centar Sandžak iz Petnjice.

Predsjednik beranske Organizacije boraca NOR Berane (OBNOR), Petar Labudović, kazao je da je neprihvatljivo veličanje nekoga ko je proglašen ratnim zločincem i ko je, kako je rekao, “činio zulum po petnjičom i beranskom kraju”.

“Mi osuđujemo organizovanje projekcije filma o ratnom zločincu i podgrijavanje tenzija i novih podjela oko stvari oko kojih je istorija kazala svoju riječ”, rekao je Labudović Portalu RTCG.

I predsjednik Udruženja boraca i antifašista opštine Petnjica Faik Adrović je kazao da se oštro protivi i izražava negodovanje zbog najavljene projekcije. Ovaj devedesešestogodišnjak je među rijetkima živim učesnicima Drugog svjetskog rata. On je Portalu RTCG kazao da je lično poznavao Osmana Rastodera, i da se slaže da se radi o ratnom zločincu.

“Protiv sam i promocije dokumentarnog filma, kao i ideja o podizanju spomenika osuđenom ratnom zločincu” rekao je Adrović.

Iz beranske MZ Polica podsjetili su da je Osman Rastoder bio vođa fašističke milicije u toku Drugog svjetskog rata, a za vrijeme Trinaestojulskog ustanka u saradnji sa okupatorima, zapalio sela Goražde, Zagrađe, Tmušiće (MZ Polica), kao i selo Lješnica, te da ga je Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača krajem 1945. godine proglasila ratnim zločincem.

“Mještani MZ Polica svih ovih godina su težili razvijanju dobrosusjedskih odnosa. Međutim, ovakve najave i pokušaji istorijskog revizionizma i promovisanje ratnih zločinaca ne ide u tom pravcu. Zločini nad našim precima nisu zaboravljeni i nikada nećemo dozvoliti ponavljanje istih” saopštio je predsjednik Savjeta MZ Polica Novak Zekić.

On je apelovao na institucije Crne Gore da preduzmu određene korake kako bi se prekinulo sa praksom promocije, odnosno slavljenja ratnih zločinaca, upozoravajući da se na taj način vrijeđaju porodice žrtava zločina.

“Međutim, imajući u vidu lakoću kojom se u aktuelnom društveno-političkom kontekstu da narušiti međunacionalni i vjerski suživot u Crnoj Gori, dužni smo iznova upozoriti na negativne posljedice koje sa sobom nose ovakvi incidenti i upozoravamo da se mještani MZ Polica neće dozvoliti da se ovakvi zločinci slave već će biti poraženi kao i uvijek dosad”, navodi se u saopštenju Savjeta ove beranske MZ.

Predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice, Almir Muratović, kazao je da će se promocija održati i dodao da “razumije i jedne i druge”.

“Nemamo namjeru da podgrijavamo tenzije, već upravo da pokrenemo da se ispitaju istorijske činjenice. Treba pogledati taj dokumentarni film i vidjeti da u njemu nema slova mržnje. Želja je samo da se dođe do istine iz Drugog svjetskog rata”, rekao Muratović za Portal RTCG.

On je naglasio da Stranka pravde i pomirenja (SPP) na čelu čijeg je Opštinskog odbora u Petnjici, nema nikakve veze sa večerašnjom promocijom dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder, oslobađanje od zaborava”.

Foto: Osman Rastoder (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!