Šokantni snimci Vulina s migrantima na granici izazvali zgražavanje: “Bljuzga, moralno dno i društveni talog!”

“Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji bježe od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svjetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju”, napisala je Tepić na Twitteru

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao u Subotici akciji usmjerenoj na “suzbijanje krivičnih djela i prekršaja koje čine migranti”, a koju sprovodi operativna udarna grupa koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju, stigle su oštre reakcije od opozicije, ali i od različitih nevladinih udruženja, pa čak i profesora na fakultetima.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbednosno-informativne agencije i policijskih uprava za grad Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda tokom trajanja akcije rasvijetlili su krivična dela počinjena od iregularnih migranata, koja su, kako ističu, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

U video snimku koji se širi društvenim mrežama, vidi se krajnje nehumano postupanje prema migranima. Oni kleče na kolenima, na travi, ruke su im stavljene na potiljak, a gomila naoružanih i uniformisanih lica patrolira oko njih, dok sve snimaju kamere.

Konvencija o ljudskim pravima, koja je na snazi i u Srbiji, u članu tri navodi da je zabranjeno svako mučenje pojedinaca ili grupa, piše Nova.rs.

“Niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju”, piše u Konvenciji.

Zbog ovakvog nehumanog i ponižavajućeg poteza ministra unutrašnjih poslova, koji je pritom dao prilično rasističku izjavu – “Srbija nije parking za migrante”, reagovala je i Marinika Tepić, potpredsednica stranke Slobode i pravde.

“Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji bježe od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svjetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju”, napisala je ona na Twitteru.

Malo grublji komentar imao je i direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je Vulina nazvao rasistom i nacionalistom.

“Đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično! Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro”, napisao je Beširi.

Oštar komentar dao je i Ivan Videnović, vanredni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ovakav tretman migranata uporedio sa genocidom u Srebrenici.

“Što da gledamo “Quo vadis, Aida?” kad možemo da je izvedemo u real tajmu?”, napisao je on.

Ministar Vulin je, s druge strane, rekao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

„Nijedna krijumčarska banda neće proći, a da ne bude otkrivena i razbijena, da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom. U Srbiji niko ne može da nosi oružje, u Srbiji niko ne može da trguje ljudima, Srbija neće dozvoliti da njena teritorija bude mesto gde će se okupljati različiti banditi i ološ iz čitave Azije. Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bedom. U Subotici, Somboru, Kikindi, svim onim mjestima gdje se krijumčari okupljaju postoji posebna pažnja naše policije, zajedno sa Bezbjednosno-informativnom agencijom i možemo već sada da kažemo da su rezultati veoma dobri“, rekao je Vulin i istakao da “Srbija neće dozvoliti postojanje nijedne naoružane krijumčarske bande”.

 

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!