Bajden: Palestinci zaslužuju svoju državu

Abas je izjavio da je došlo vrijeme, kako je rekao, da se „okrene stranica u izraelskoj okupaciji naše zemlje“, te da Izrael ne može nastaviti da djeluje kao „država iznad zakona“

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio je, poslije sastanaka sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu na okupiranoj Zapadnoj obali, da palestinski narod zaslužuje “svoju državu, nezavisnu, suverenu, održivu i povezanu”.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom rekao da podržava takvu državu, ali da nisu sazreli uslovi za obnovu mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca i da se takva država „može činiti jako dalekom“.

„Dvije države za dva naroda, koja oba imaju duboke i drevne korijene u ovoj zemlji, da žive u miru i bezbjednosti“, objasnio je Bajden govoreći o rješenju decenijskog sukoba po modelu dražave u vrijeme kada je mirovni proces u zastoju više od jedne decenije.

On je najavio 316 miliona finansijske pomoći Palestincima tokom posjete, ali ne postiji jasan put za povratak pregovaračkom stolu.

Američki lider je rekao da, iako uslovi nisu sazreli, SAD i njegova administracija neće odustati od nastojanja da približe Palestince i Izraelce, prenosi N1.

Abas je izjavio da je došlo vrijeme, kako je rekao, da se „okrene stranica u izraelskoj okupaciji naše zemlje“, te da Izrael ne može nastaviti da djeluje kao „država iznad zakona“.

Bajdenove izjave će vjerovatno razočariti Palestince koji očekuju od SAD da izvrši pritisak na Izrael kako bi se obnovili mirovni pregovori, pošto je jevrejska država u proteklim godinama uspostavila zvanične odnose sa nekoliko arapskih zemalja.

Bajden je rekao da svijet ne može da čeka na mirovni sporazum i da se moraju preduzeti koraci da se poboljšaju životi palestinskog naroda.

Predsjednik SAD je stigao u Vitlejem posle obilaska paletinske bolnice u istočnom Jerusalimu, gdje je obećao finansijsku pomoć od 100 miliona dolara za bolnice u tom gradu, za šta je još potrebno odobrenje Kongresa SAD, uz 201 milion dolara za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Ii manje sume za druge programe.

Bajdenova posjeta Zapadnoj obali dočekana je sa sumnjom i gorčinom među Palestincima koji smatraju da je on preduzeo malo koraka da obnovi mirovni pregovore pošto ih je njegov prethodnik Donald Tramp potisnuo ustranu i uveliko podržavao Izrael.

Odlazeća Vlada Izraela je nastojala da doprinese razvoju ekonomije na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, ali premijer prelazne vlade Jair Lapid nema mandate da vodi mirovne pregovore pred izbore zakazne za 1. novembar. Ti izbor bi na vlast mogli dovesti desničarsku vladu koja se protivi palestinskoj državi.

Bajden je posjetio Zapadnu obalu u okviru prve predsjedničke turneje po Bliskom istoku.

Prva stanica te turneje bio je Izrael, a predsjednik SAD danas putuje u Saudijsku Arabiju prvi put direktno avionom iz Tel Aviva.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!