Đukanović: Pad Vlade bi mogao usporiti EU put, razgovaraćemo sa svima

“Znamo ko su naši partneri koji su nam bliži u ostvarivanju političkih ciljeva. Ovo je sada pitanje izgradnje tehničkog partnerstva, kako bi realizovali političku namjeru, a to je delegitimisanje aktuelne vlade i definisanje scenarija kroz koji Crna Gora izlazi iz takvog stanja”, rekao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je Demokratska partija socijalista (DPS) svjesna da bi pad Vlade Crne Gore mogao da uspori proces evropskih integracija, ali da kao najjača parlamentarna stranka nemaju pravo da tolerišu rad vlade koja zanemaruje interese države Crne Gore.

On je, nakon susreta s bugarskim kolegom Rumenom Radevom na Cetinju, istakao da će u susret rješavanju političke krize razgovarati sa svima, te da nema zatvorenih vrata.

“Znamo ko su naši partneri koji su nam bliži u ostvarivanju političkih ciljeva. Ovo je sada pitanje izgradnje tehničkog partnerstva, kako bi realizovali političku namjeru, a to je delegitimisanje aktuelne vlade i definisanje scenarija kroz koji Crna Gora izlazi iz takvog stanja”, rekao je Đukanović.

To je, kako je saopštio, “pitanje zajedničke odgovornosti za realizaciju jedne političke odluke”, odnosno stvaranja pretpostavki za skoru organizaciju izbora kako bi “Crna Gora izašla iz ovog stanja”, i došla do političke vlade koja će zemlju voditi naredne četiri godine.

Đukanović je podsjetio i kako je prilikom pada prethodne Vlade iznio ideju da se ide na prijevremene izbore, ali da je većina partija bila skeptična prema takvom scenariju.

“Pa se išlo u druga rješenja, prije svega aranžiranje nove vlade. Kazao sam da mi i ta ideja zvuči prihvatljiva, uz uslov da se ona posveti deblokadi pregovaračkog procesa. Nakon što se došlo do manjinske vlade tada sam u svojstvu lidera DPS-a kazao da smo spremni da je podržimo, uz uslov da njen prioritet bude deblokada pregovaračkog procesa kako bi dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. Tako je izabrana ova Vlada koja je radila u prethodnih dva i po mjeseca, a onda se desio obrt u izboru njenih prioriteta”, rekao je Đukanović.

Smatra kako se 43. Vlada Crne Gore opredijelila da joj prioitet bude potpisivanje Ugovora sa SPC.

To je, kako je ocijenio, bilo začuđujuće jer je EU agenda imala potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni: “Dok ideja koja seže u kontroverzna pitanja naše istorije dodatno produbljuje razlike”.

Kada su vidjeli tu tendenciju, navodi on, pokušali su da premijeru Dritanu Abazoviću skrenuo pažnju da je to loš zaokret, i da će to DPS navesti na preispitivanje podrške vladi.

“Upozorenje nije urodilo plodom. Naša ocjena je da su određena rješenja u Ugovoru sa SPC u suprotnosti sa vitalnim državnim ineresima Crne Gore. Svjesni smo da nam je u ovom momentu trebao fokus na EU agendu, svjesni smo i da pad vlade može usporiti taj proces, ali smo svjesni odgovornosti da kao najjača parlamentarna partija nemamo pravo na takve previde, da tolerišemo rad vlade koja zanemaruje interese Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Sada, kako je pojasnio, slijedi parlamentarno procesuiranje inicijative.

“Ustav nudi više mogućnosti, nudi izglasavanje nepovjernja vladi, skraćenje mandata parlamentu. Pričaćemo sa drugim parlamentarnim subjektima i vidjeti na kojem je scenariju moguć konsenzus”, istakao je Đukanović, prenosi rtcg.me.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!