Krenuo Marš mira Nezuk-Potočari, gotovo 3.000 učesnika u pohodu (VIDEO)

Marš mira, koji se ove godine organizuje 18. put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama

Gotovo 3.000 učesnika Marša mira Nezuk – Potočari, pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, krenulo je jutros iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima.

Učesnici marša će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, odnosno do Tuzle ili Kladnja, prenosi Fena.

Nakon puta dugog gotovo 110 kilometara, učenici pohoda u Potočare će stići 10. jula, gdje će dan kasnije u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu 50 žrtava genocida.

Predviđeno je da učesnici marša nakon 30 kilometara pješačenja prvog dana stignu do kampa Liplje, gdje će prenoćiti.

S obzirom da se ovogodišnji Marš mira poklapa sa Kurban-bajramom, u kampu Liplje je organizirano klanjanje bajram-namaza.

Nakon bajram-namaza, učesnici Marša mira nastavljaju put do Kamenice, poznate kao “dolina masovnih grobnica”, a nakon 35 kilometara puta trebali bi stići do sela Mravinjci. Odatle nastavljaju do Kameničkog brda, zatim dalje idu preko Buljima i put završavaju 10. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Marš mira, koji se ove godine orgazuje 18. put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko 100 kilometara od Nezuka do Potočara, piše Al Jazeera.

Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, u julu 1995. godine izvlačili su se i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja Srebrenice od vojnih i policijskih formacija bosanskih Srba.

Učesnici Marša mira dnevno pješače gotovo 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Foto: Printscreen/Al Jazeera

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!