Užas u Teksasu: Tijela 46 mrtvih migranata pronađena u prikolici (VIDEO)

Koža preživjelih osoba bila je vruća na dodir, pretrpjeli su toplotni udar i iscrpljeni su, rekao je Hood dodajući da su bili pri svijesti kada su prevezeni u bolnicu. U prikolici u kojoj su pronađeni stradali migranti nisu pronađeni tragovi vode niti je bilo ispravnog klima uređaja

“Niko od nas ne dolazi na posao zamišljajući da će otvoriti kamion i ugledati hrpu leševa”, izjavio je zapovjednik vatrogasaca San Antonija Charles Hood nakon strašne tragedije koja se dogodila u Teksasu, u slabije razvijenom dijelu San Antonija blizu željezničke pruge.

46 tijela migranata pronađeno je u prikolici tegljača u jednoj od najvećih krijumčarskih tragedija duž američko-meksičke granice.

Policija je dobila dojavu oko 18 sati, kada je radnik obližnje zgrade začuo pozive u pomoć, izvijestio je šef policije San Antonija Bill McManus. Došao je do prikolice čija su vrata djelimično bila otvorena i ugledao najmanje jedno beživotno tijelo.

Spašeno je 16 osoba, među kojima četiri maloljetnika, koje su prevezene u obližnju medicinsku ustanovu, rekao je šef vatrogasaca.

Koža preživjelih osoba bila je vruća na dodir, pretrpjeli su toplotni udar i iscrpljeni su, rekao je Hood dodajući da su bili pri svijesti kada su prevezeni u bolnicu. U prikolici u kojoj su pronađeni stradali migranti nisu pronađeni tragovi vode niti je bilo ispravnog klima uređaja, piše “Jutarnji list”.

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, porasla je u ponedjeljak na 39,4 stepena Celzijusa, uz visoku vlažnost vazduha, Temperatura u prikolici očigledno je bila znatno viša od vanjske temperature vazduha.

Kao uzrok smrti migranta biće navedena ekstremna vrućina.

Prema riječima McManusa, troje ljudi je u policijskom pritvoru, ali zasad nije jasno jesu li povezani sa slučajem.

Približno 60 vatrogasaca koji su se našli na mjestu događaja proći će kriznu intervenciju zbog ovog traumatičnog događaja.

Najmanje dvoje od 16 preživjelih porijeklom je iz Gvatemale. Generalni konzul Meksika u San Antoniju rekao je da će pružiti podršku svim meksičkim državljanima, žrtvama stravičnog događaja.

Povodom tragedije meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao “tragedijom u Teksasu”, a krivicu za smrt svalio je na Bidenovu politiku, rekavši da ona “pokazuje smrtonosne posljedice njegovog odbijanja da sprovede zakon”.

Gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg izjavio je da je 46 žrtava “vjerovatno imalo porodice i da su bili u potrazi za boljim životom”.

“Ovo nije ništa drugo nego strašna ljudska tragedija”, rekao je.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!