Vlada Holandije se izvinila vojnicima koji su bili u Srebrenici, Rute: Nisu bili opremljeni da spriječe masakr

U govoru vojnim veteranima u bazi u središnjoj Holandiji, premijer Rute je prihvatio njihove tvrdnje da su imali probleme jer su „njihov mandat, njihova oprema i vojna podrška tokom misije bile neadekvatne” i to je učinilo „nemogućim izvršenje zadatka”

Holandska vlada se izvinila hiljadama sopstvenih bivših vojnika koji su poslati da brane Srebrenicu tokom rata u Bosni.

Mark Rute, premijer Holandije, rekao je da vojnici nisu bili opremljeni da spriječe masakar i da im je postavljen „nemoguć zadatak”.

U julu 1995, pripadnici snaga bosanskih Srba masakrirale su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca.

Holandske vlasti prethodnih godina insistirale su da krivicu snose Ujedinjene nacije jer nisu obezbijedile vazdušnu podršku.

Foto: Printscreen

Ali, u govoru vojnim veteranima u bazi u središnjoj Holandiji, premijer Rute je prihvatio njihove tvrdnje da su imali probleme jer su „njihov mandat, njihova oprema i vojna podrška tokom misije bile neadekvatne” i to je učinilo „nemogućim izvršenje zadatka”, piše BBC na srpskom.

„Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima Trećeg bataljona. Izvinjavam se svima vama ovde, kao i onima koji danas nisu tu”, rekao je Rute veteranima.

„Sa najvećim mogućim uvažavanjem i poštovanjem za način na koji je bataljon nastavio da pokušava da uradi pravu stvar, u veoma teškim okolnostima, čak i kada to zaista više nije bilo moguće”, istakao je premijer.

Pored izvinjenja, vojnike i vojnikinje iz Srebrenice odlikovala je Kasja Olongren, ministarka odbrane.

U julu 1995, hiljade Bošnjaka je pobeglo u Srebrenicu, koja je bila u Bezbjednoj zoni UN-a.

Bataljon holandskih vojnika sa lakim naoružanjem je branio grad i nisu mogli da se suprotstave napredovanju vojske Republike Srpske.

Pošto je primorala holandske snage na predaju, vojska bosanskih Srba pod kontrolom generala Ratka Mladića odvojila je muškarce i dječake uzrasta od 12 do 77 godina zbog, kako su tada rekli „ispitivanja”.

Tokom sledećih pet dana, oni su pogubljeni i sahranjeni u masovne grobnice.

Država Srbija je negirala da su ubistva deo plana genocida, ali je prihvatila da je počinjen zločin.

Ruteovo izvinjenje je došlo godinu dana posle objavljivanja izvještaja koji sadrži niz preporuka kako pružiti podršku pripadnicima bataljona koji se bore sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Holandski Vrhovni sud je 2019. presudio da je Holandije djelimično odgovorna za smrt oko 350 muškaraca u masakru u Srebrenici jer su ti muškarci prebačeni iz njihove baze uprkos saznanju da im prijeti ozbiljna opasnost da ih srpske snage muče ili ubiju.

Glavna fotografija: Mark Rute (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!