Revolucija u liječenju raka, stručnjaci u šoku: “Vjerujem da se ovo dogodilo prvi put u istoriji”

Lijek dostarlimab, koji spada u tzv. inhibitore kontrolnih tačaka (checkpoint inhibitori), pacijentima se tokom šest mjeseci terapije davao svake tri nedjelje. Dostarlimab djeluje tako da razotkriva ćelije raka omogućujući imunološkom sistemu da ih identifikuje i uništi. Pacijenti uključeni u studiju bili su uvjereni da će nakon terapije lijekom morati na zračenje i hemoterapiju, ali to se nije dogodilo jer se kod svakog pacijenta rak povukao

Terapija lijekom dostarlimabom kod 12 pacijenata oboljelih od tumora rektuma dovela je do potpunog povlačenja maligne bolesti, objavio je danas New York Times pozivajući se na studiju objavljenu u nedjelju u časopisu The New England Journal of Medicine (NEJM).

“Vjerujem da je ovo prvi put da se to dogodilo u istoriji raka”, izjavio je voditelj studije dr Luis A. Diaz Jr. iz Memorial Sloan Kettering Cancer Centera u New Yorku.

Dr Andrea Cercek

Lijek dostarlimab, koji spada u tzv. inhibitore kontrolnih tačaka (checkpoint inhibitori), pacijentima se tokom šest mjeseci terapije davao svake tri nedjelje. Dostarlimab djeluje tako da razotkriva ćelije raka omogućujući imunološkom sistemu da ih identifikuje i uništi. Pacijenti uključeni u studiju bili su uvjereni da će nakon terapije lijekom morati na zračenje i hemoterapiju, ali to se nije dogodilo jer se kod svakog pacijenta rak povukao. Jedno od iznenađenja bila je i činjenica da pacijenti nisu iskusili značajnije nuspojave koje obično ima jedan od pet pacijenta koji primaju slične lijekove.

“Bilo je mnogo suza radosnica”, rekla je prva autorka studije, dr Andrea Cercek, onkolog iz Memorial Sloan Kettering Cancer Centera. Lijek dostarlimab razvila je američka kompanija Tesaro koju je 2019. godine kupio farmaceutski div Glaxo Smith Kline (GSK). Lijek je prilično skup jer jedna njegova doza košta 11.000 dolara. Nadalje, liječenje dostarlimabom spada u imunoterapiju za koju je 2018. godine dodijeljena Nobelova nagradu za medicinu i fiziologiju Amerikancu Jamesu Allisonu i Japancu Tasuki Honjou, za otkriće o tome kako se čovjekov imunološki sistem može iskoristiti u borbi protiv raka.

“Najvećim uspjehom nauke i medicine u posljednjih 20 godina smatra se upravo otkriće i razvoj imunoterapija u svrhu liječenja različitih vrsta karcinoma. Cilj imunoterapije je dodatna aktivacija našeg imunološkog sistema kako bi lakše prepoznao i eliminisao ćelije raka. Imuno-terapija koja se temelji na ciljanju molekula koje učestvuju u inhibiciji našeg imunološkog sistema (engl. checkpoint; kontrolne tačke) uvelike je unaprijedila liječenja raznih vrsta raka poput melanoma, karcinoma bubrežnih ćelija i pluća. Većinom je riječ o terapiji usmjerenoj na ciljanje “checkpoint” molekula PD-1 i CTLA-4 koja je rezultirala s nekoliko pripravaka odobrenih za terapiju tumora u klinici (ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab i dr). Usprkos već do sad značajnom napretku, širom svijeta svakodnevno se rade istraživanja efikasnosti ovog tipa terapije u liječenju ostalih vrsta karcinoma”, pojasnila je dr Marija Mazor, doktorand na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prenosi “Jutarnji list”.

“Primjer takvog jednog istraživanja je rad objavljen u prestižnom časopisu The New England Journal of Medicine koji je pokazao zapanjujuće rezultate nakon primijene anti – PD-1 terapije u 12 pacijenata oboljelih od lokalno uznapredovalog karcinoma rektuma. Naime, autori ovog rada pokazali su da šestomjesečna anti – PD-1 terapija uzrokuje kompletnu remisiju ovog karcinoma u svih 12 pacijenata. Ovi zapanjujući rezultati predstavljaju veliki pomak u liječenju ove vrste karcinoma, ali kako i sami autori navode, moraju se potvrditi daljnjim istraživanjima i ponavljanjem dobivenih rezultata”, rekla je dr Mazor.

Foto:Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!