Ubio se iz očaja: Radnik pumpe snimao mladića smanjenih intelektualnih sposobnosti i dijelio snimak koji je doveo do tragedije

“Svjestan da je oštećeni mlađa osoba, bez životnog iskustva i osoba sniženih intelektualnih sposobnosti, ponudio mu je običan list papira uvjeravajući ga da popunjava prijavu za posao. Uključio je kameru na svom mobilnom telefonu kako bi zabilježio cijeli tok popunjavanja navodne prijave za posao, te mu postavljao pitanja nevezana za posao s ciljem ismijavanja sniženih intelektualnih sposobnosti oštećenog”, stoji u optužnici

Radnik benzinske pumpe Veljko Trišić (44) iz Laktaša optužen je za krivično djelo zlostavljanje, mučenje i neljudsko ponašanje.

Optužnica koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci odnosi se na snimak iz oktobra 2022. godine na kojem je Mladen Dulić (22) iz Laktaša koji se nakon toga ubio.

Na snimku se vidi Trišić koji ismijava mladića dok popunjava prijavu za posao na pumpi. Vrlo brzo nakon što je objavljen na društvenim mrežama, snimak je postao viralan, a mladić je ismijavan. To je, piše Mondo.ba, bilo okidač da Dulić digne ruku na sebe.

Ovaj slučaj potresao je ne samo BiH, nego region, te su i brojne javne ličnosti komentarisale tragični događaj.

Kako se navodi u optužnici, Trišić je 26. 10. 2022. godine radio na benzinskoj pumpi u Laktašima gdje se oštećeni interesovao za posao.

“Svjestan da je oštećeni mlađa osoba, bez životnog iskustva i osoba sniženih intelektualnih sposobnosti, ponudio mu je običan list papira uvjeravajući ga da popunjava prijavu za posao. Uključio je kameru na svom mobilnom telefonu kako bi zabilježio cijeli tok popunjavanja navodne prijave za posao, te mu postavljao pitanja nevezana za posao s ciljem ismijavanja sniženih intelektualnih sposobnosti oštećenog”, stoji u optužnici.

Dodaje se da je Trišić znao da mladić ne razumije da se radi o šali i da je vjerovao da se radi o zvaničnom zahtjevu za posao.

“Nakon što je sačinio takav snimak, sa ciljem ismijavanja ga je proslijedio putem aplikacije Viber svojim radnim kolegama svjestan da će na takav način povrijediti dostojanstvo oštećenog što je i htio i da će takav snimak dospjeti do šire javnosti pa i do oštećenog, na šta je pristao”, precizirano je u optužnici.

Navodi se da je oštećeni od poznanika saznao da je navedeni snimak objavljen na društvenim mrežama, zbog čega je doživio veliku duševnu bol zbog povrede ličnosti i narušavanja dostojanstva.

“Usljed toga je 28. 10. 2022. godine sebi oduzeo život vješanjem u pomoćnom objektu porodične kuće u Laktašima”, istaknuto je u optužnici.

Foto: Veljko Trišić (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!