Pronađena spomen ploča sa posvetom Hadži Danuši, obustavljeni radovi na izgradnji fontane u Bijelom Polju

Na mjestu na kojem se nalazi Spomenik palim borcima nekada se nalazila Hadži Danušina džamija i vakuf koja je izgrađena krajem XVII vijeka. Srušena je prilikom savezničkog bombardovanja u novembru 1944. godine. Džamija je potom sravnjena sa zemljom, izgrađen je spomenik, a groblje koje se tu nalazilo je zatrpno zemljom i prostor betoniran

Radovi na izgradnji nove fontane na bjelopoljskom gradskom trgu biće obustavljeni, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Medžlis IZ-e Bijelo Polje je, u komunikaciji sa svim nadležnim institucijama i Opštinom Bijelo Polje, postigao sljedeće:

– Obustavljeni su radovi, i dalje aktivnosti će preuzeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara;

Idejno rješenje Indel inženjeringa (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)

– Predstavnici Medžlisa Bijelo Polje i Opštine Bijelo Polje su na jučerašnjem sastanku dogovorili da se ide u pravcu potpunog arheološkog istraživanja, na cijelom prostoru vakufa, shodno planu i zakonu;

– Postignuta je saglasnost da u predstojećem procesu prisustvuju legitimni predstavnici Medžlisa Bijelo Polje;

– Apelujemo na javnost da se uzdrže od paušalnih i neutemeljenih izjava, te da dopuste stručnim licima da profesionalno i savjesno obavljaju svoj posao;

– Medžlis Bijelo Polje i Opština Bijelo Polje ulažu velike napore da se cijeli proces vodi od strane stručnih lica. U tom duhu, vodili smo intenzivne razgovore sa različitim institucijama i pojedincima. Ovom prilikom se istim i zahvaljujemo. Na taj način smo postigli dogovor da se sve navedeno riješi na zakonit način, u najkraćem mogućem roku;

Opština Bijelo Polje će sve svoje aktivnosti raditi u koordinaciji sa Islamskom zajednicom.

– O svim novim detaljima i informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena;

– Zahvaljujemo se svima na strpljenju”.

Izgradnja fontane planirana je u okviru projekta rekonstrukcije glavnog gradskog trga. Planirana je izgradnja dvije jednake fontane sa lijeve i desne strane Spomenika palim borcima u centru grada, a obje bi imale po 15 mlaznica.

Na mjestu na kojem se nalazi Spomenik palim borcima nekada se nalazila Hadži Danušina džamija i vakuf koja je izgrađena krajem XVII vijeka. Srušena je prilikom savezničkog bombardovanja u novembru 1944. godine. Džamija je potom sravnjena sa zemljom, izgrađen je spomenik, a groblje koje se tu nalazilo je zatrpno zemljom i prostor betoniran.

Stariji Bjelopoljci svjedočili su o tome, a mnogima od njih kosti najmilijih ostale su ispod betona. Prije pet godina, 2017, prilikom radova u obližnjoj Ulici 3. januara, radnici su pronašli ljudske kosti, koje su potom izmještene u skladu sa vjerskim propisima. Radovi su, potom, takođe obustavljeni.

Juče je, čak, pronađena spomen ploča sa posvetom Hadži Danuši!

Na natpisu, kako je saopšteno iz Medžlisa, na osmanskom jeziku piše:

Gospodar Veličanstveni je od kapi vode Adema stvorio

i učinio da prstom Krune svih vjerovjesnika poteče čista voda

Oni koji napoje nekog samo jednim gutljajem biće nagrađeni najboljom nagradom

Gospodaru naš učini nam česmu Tvojih blagodati nepresušnom

Pobijedio je dobrotvor i dobročinitelj Abdi-paša

A ovaj siromašni rob Sidkija zabilježi tarihe

Izgradnja: 1185. g. [=1771-1772. g.]

Popravka: 1312. g. [=1894-1895. g.]

Pobjeda: 1185. g. [=1771-1772. g.]

Dobrotvor: 1312. g. [=1894-1895. g.]

Idejno rješenje za fontanu uradio je Indel inženjering, a Opština Bijelo Polje, odnosno Direkcija za izgradnju i investicije, dobila je saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Glavna fotografija: Spomen ploča sa posvetom Hadži Danuši (Foto: Medžlis IZ)

Idi na VRH
error: Content is protected !!