Evrovizijski pobjednici prodali trofej kako bi kupili dronove ukrajinskoj vojsci

Nagrada “Kristalni mikrofon” je prodana na aukciji na Facebooku, sa ciljem kupovine dronova za ukrajinsku vojsku, prenosi BBC

Kalush Orchestra, ukrajinski bend koji je pobijedio na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije, prodao je svoj trofej za 838.000 eura kako bi se prikupio novac za rat u Ukrajini.

Nagrada “Kristalni mikrofon” je prodana na aukciji na Facebooku, sa ciljem kupovine dronova za ukrajinsku vojsku, prenosi BBC.

Prodaja se poklopila s nastupom benda na humanitarnom koncertu na Brandenburškim vratima u Berlinu.

Cilj koncerta je, piše “Jutarnji list”, bio prikupljanje novca za medicinsku pomoć i potrepštine stradalima u Ukrajini.

Govoreći na koncertu, član benda Oleh Psiuk apelovao je na ljude da se ne navikavaju na rat u kojem je, prema Ujedinjenim nacijama, poginuo najmanje 4.031 civil, a ranjeno njih 4.735, uz još nepoznat broj boraca.

Više od 14 miliona osoba prisiljeno je da napusti svoje domove zbog ruske invazije koja je počela 24. februara, a mnogi su gradovi pretvoreni u ruševine.

“Mislim da bi to uvijek trebalo da bude na naslovnicama, dok ne dođe mir”, rekao je Psiuk.

Njihova pobjednička pjesma, Stefania, izvorno je napisana kao posveta Psiukovoj majci, ali emotivni stihovi poput “uvijek ću hodati do tebe razbijenim cestama”, protumačeni kao protest protiv ruske agresije.

Ukrajinski televizijski voditelj Serhij Pritula najavio je da će novac prikupljen prodajom trofeja biti upotrijebljen za kupovinu tri drona PD-2 ukrajinske proizvodnje, prenosi agencija Reuters.

Dronove uvelike u borbama koriste i ukrajinske i ruske snage, kao oružje i kao izviđačke letjelice.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!