Švedska i Finska podnijele zahtjeve za članstvo u NATO

I Švedska i Finska su bile neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promjenu javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije 24. februara

Finska i Švedska u srijedu su u sjedištu Alijanse zvanično podnijele zahtjev za pridruživanje NATO, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu i što predstavlja pokretanje procesa pridruživanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko nedjelja.

I Švedska i Finska su bile neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promjenu javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije 24. februara.

“Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u Alijansi predali svoja prijavna pisma, svako u bijeloj fascikli sa utisnutim nacionalnom zastavom.

“Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbjednost”, rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate, prenosi Glas Amerike.

Turska je poslednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu rekao da misli da bi problemi mogli biti riješeni.

“Odlučni smo da radimo na svim pitanjima i donesemo brze zaključke”, rekao je Stoltenberg, ističući snažnu podršku svih drugih saveznika.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!