Posljednji audio snimak sa vojnog broda “Moskva” koji tone: “Nema načina da se pomjerimo…” (VIDEO)

Na audio snimku se čuje kako član posade navodi da brod “Moskva leži na boku” i da u na brodu postoje dvije rupe koje su nastale od granata. “Komunikacija sa mostom je prekinuta, tišina je. Ide u stranu, naginje se. Nagib je 30 stepeni. Ide na stranu. Nema načina da se pomjerimo. Pokušaćemo da spasimo posadu”, kaže jedan od članova posade

Ukrajinska vojska objavila je snimak za koji tvrdi da je nastao u trenutku kada je potonuo ruski vojni brod “Moskva” na Crnom moru. Na tom snimku se navodno može čuti ruska posada koja paniči i zove pomoć.

Na snimku se čuje kako član posade kaže da je brod dva puta pogođen i da se sada naginje na bok. Rusija je ranije tvrdila da je brod potonuo 14. aprila nakon eksplozije municije koju je izazvala oluja. Ukrajina je uvijek tvrdila da je brod potonuo nakon što je pogođen sa dvije rakete Neptun.

Ovaj brod je dospio na loš glas od samog početka rata u Ukrajini, kada su Rusi tražili od ukrajinskih vojnika na Zmijskom ostrvu da se predaju, što su oni odbili, a onda je navodno pucano sa broda. Ovo je najveći ruski brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata.

Na audio snimku se čuje kako član posade navodi da brod “Moskva leži na boku” i da u na brodu postoje dvije rupe koje su nastale od granata.

“Komunikacija sa mostom je prekinuta, tišina je. Ide u stranu, naginje se. Nagib je 30 stepeni. Ide na stranu. Nema načina da se pomjerimo. Pokušaćemo da spasimo posadu”, kaže jedan od članova posade, piše portal Nova.rs.

Nakon što je “Moskva” potonula, pojavile su se informacije da su SAD dale Ukrajini tačne koordinate broda kako bi ga potopili.

Američki zvaničnik je rekao da su SAD dijelile obavještajne podatke o lokaciji ruske ratne krstarice, ali da nisu znali da Ukrajina planira da napadne “Moskvu”. Međutim, Pentagon je odbacio ove tvrdnje rekavši da Ukrajina ima sopstvene obavještajne izvore i način da prati ruske brodove.

Slike koje su navodno snimljene sa spasilačkog broda nedaleko od “Moskve” pokazuju oštećenja na lijevoj strani broda, zajedno sa plamenom koji je bjesnio ispod palube.

Zapovjednik Crnomorske flote ruskog predsjednika Vladimira Putina, admiral Igor Osipov, “nije viđen” od trenutka kada je “Moskva” potonula, a Kremlj i dalje negira da je on poginuo na brodu.

Ruski zvaničnici su ove nedjelje insistirali da je komandant Osipov bio na licu mjesta, ali da nije raspoložen da se suoči sa javnošću. Ukrajina je prvobitno navela da je on uhapšen nakon što je “Moskva” potonula.

On je takođe bio odsutan tokom parade za Dan pobjede, na kojoj je redovno prisustvovao do sada, a zabilježno je da je dolazio samo na nekoliko sastanaka. Ipak, pojavila su se glasine da je poginuo na ruskom brodu koji je potonuo.

Rusija je do sada priznala samo jedan smrtni slučaj na brodu “Moskva”, ali se sumnja da ih je bilo mnogo više.

Prema riječima litvanskog ministra odbrane, na brodu je bilo 485 članova posade, uključujući 66 oficira. Turski brod je spasio 54 člana posade.

Otac jednog nestalog mornara, za koga se pretpostavlja da je mrtav, rekao je nakon sastanka sa zvaničnicima da će podatke o mrtvima i ranjenima na “Moskvi” razjasniti Crnomorska flota i Ministarstvo odbrane kada budu smatrali da je to svrsishodno.

Glavna fotografija: “Moskva” u plamenu” (Izvor: Ukrajinska vojska)

Idi na VRH
error: Content is protected !!