UZNEMIRUJUĆI VIDEO: CNN objavio zastrašujući snimak iz auto-salona, ruski vojnici s leđa ubili dva ukrajinska civila

Oba civila su preminula nakon pucnjave koja je protivna takozvanim ratnim pravilima koja zabranjuju gađanje civila. CNN je identificiraoidentifikovao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija porodica ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao stražar

 

Ruski vojnici ustrijelili su dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon sukoba u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

CNN je dobio snimak incidenta koji ukrajinski tužioci sada istražuju kao ratni zločin.

Oba civila su preminula nakon pucnjave koja je protivna takozvanim ratnim pravilima koja zabranjuju gađanje civila. CNN je identificiraoidentifikovao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija porodica ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao stražar.

Njegova ćerka Julia nije mogla pogledati snimak ali ga čuva kako bi jednog dana pokazala svojoj djeci kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji.

“Oni su krvnici”, rekla je za CNN. “Ovo je užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran i nenaoružan čovjek.”

Slike sa sigurnosnih kamera bilježe prvi pokušaj Rusije da zauzmu Kijev u martu. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tankerima kako bi zaustavile napredovanje.

Ali ono što se dogodilo ispred autosalona 16. marta nije bila borba između vojnika pa čak ni vojnika i naoružanih civila.

Video je potvrdio CNN. Sastavljen je od brojnih kamera oko posjeda i, iako nema zvuka, slike su jasne. Bilo je to kukavički, hladnokrvno ubistvo dvojice nenaoružanih muškaraca.

Na snimku se vidi kako dolazi pet ruskih vojnika i pokušavaju provaliti u poslovne objekte, pucajući na brave i razbijajući staklo.

Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pretresaju ga da vide ima li oružje. Zatim dolazi Pljac kojeg takođe pretresaju. Izgleda kao da je došlo do razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na svoje stražarsko mjesto.

Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju.

CNN je zatražio komentar od ruskog ministarstva odbrane, ali odgovor još nisu dobili.

Nakon što je pogledala video, glavna ukrajinska tužiteljka rekla je da se incident istražuje kao ratni zločin.

Osim ubustva, na snikku se vidi još dosta neprofesionalnog ponašanja grupe od pet vojnika, koji su po uniformama identifikovani kao pripadnici ruskih snaga. Analiza se temelji na podacima ko je u to vrijeme kontrolisao područje i iskazima svjedoka.

Dok su vojnici pljačkali poslovne objekte, Pljac je još bio živ. Na snimku se vidi kako se s mukom ustaje, veže nešto što izgleda kao podvez oko bedra i šepa natrag na svoje stražarsko mjesto.

Tamo dobija telefon da pozove pomoć, piše “Jutarnji list”.

Taj poziv  je upućen njegovim sunarodnicima.

Snage ukrajinskih dobrovoljaca pokušale su spasiti Pljaca, razmjenjujući vatru s ruskim snagama dok su se trudile doći do njega, rekao je zapovjednik grupe koji nije želio da bude identifikovan kako bi zaštitio svoju bezbjednost.

Snimak nadzora pokazuje kako se Pljac srušio u stražarsku kolibu dok su Ukrajinci stigli do njega. Izvukli su ga van, ostavljajući lokvu krvi. Umro je tamo ispred stražarske kolibe. Zapovjednik je rekao da je iskrvario jer su se civilni borci u početku morali povući, jednostavno nisu imali vatrenu moć za suzbijanje tenkova i topova koje su Rusi imali u tom području.

Civilni zapovjednik rekao je da su Pljac i vlasnik auto-salona bili upozoreni da su Rusi sve bliže, ali su odlučili da ostanu. Pljacova ćerka rekla je da vjeruje u ispunjavanje svoje dužnosti pa je otišao na posao. Činilo se da nijedan muškarac nije imao pojma kako će se prema njima ponašati dok se približavaju vojnicima.

“To je sigurno ratni zločin”, rekao je. “Ako postoji bilo kakva mogućnost da ih se dohvati i uhvati, mislim da zaslužuju smrtnu kaznu.”

Pljacova ćerka zatražila je da se njegovi posmrtni ostaci kremiraju, jer je sahrana bila nemoguća usred borbi. Njegov pepeo još uvijek čeka u mrtvačnici i nada se da će ga jednog dana moći pokopati u majčin grob. Sve što sada može učiniti je da se sjeća svog oca i nada se pravdi.

“Treba im suditi. Nadam se međunarodnom sudu. Nadam se da će ne samo Ukrajina nego cijeli svijet saznati za njihove zločine”, poručila je neutješna Julia.

Idi na VRH
error: Content is protected !!