Uhapšena sekretarica ukrajinskog seoskog vijeća: Cinkarila sunarodnike Rusima (VIDEO)

Antonova je uhapšena jer je Rusima navodno otkrivala identitete ukrajinskih policajaca, vojnika i pripadnika antiterorističkih jedinica. Sekretarica vijeća Kutuzivke skrivala se u podrumu jedne oštećene vladine zgrade, a locirana je nakon što je selo oslobođeno od okupatora

Ukrajinske specijalne jedinice uhapsile su sekretaricu seoskog vijeća Kutuzivke, Nadiju Antonovu, zbog sumnje da je sarađivala s Rusijom, piše Daily Mail.

Antonova je uhapšena jer je Rusima navodno otkrivala identitete ukrajinskih policajaca, vojnika i pripadnika antiterorističkih jedinica. Sekretarica vijeća Kutuzivke skrivala se u podrumu jedne oštećene vladine zgrade, a locirana je nakon što je selo oslobođeno od okupatora.

Tužioci tvrde da je agresoru otkrila i identitete lokalnih lovaca i lovočuvara, izvrsnih poznavatelja područja oko Kutuzivke, sela koje se nalazi 20-tak kilometara istočno od Harkova.

Tvrdi se i da je Antonova druge seljane tjerala da oko ruku nose bijele trake kako bi Rusima dali do znanja da ih podržavaju. Rusi oko svojih ruku nose narandžasto – bijele trake, a Ukrajinci žuto-zeleno-plave.

“Izdajica! Mislite da ste pronašli izdajicu? Sram vas može biti. Cijelo sam vrijeme ovdje. Šta mislite, kako smo ovdje živjeli?”, urlala je Antonova dok ju je policija privodila, a mještani gledali.

“Prema podacima koji su prikupljeni tijekom istrage, Nadija Antonova priklonila se okupatorima. Uspostavila je liniju komunikacije s ruskom vojskom, a kodno joj je ime bilo ‘Vitez’”, rekao je guverner Harkovske oblasti, Oleh Sinjegubov.

“Rusima je predala pripadnike antiterorističke jedinice, veterane zaštite okoline, lovce i policajce, a lokalno  stanovništvo natjerala je da nose bijele trake oko ruku”, dodao je Sinjegubov.

Predsjednik opštinskog vijeća Starjog Saltiva, Edvard Konovalov, uhapšen je nakon racije u toj opštini koja je od Harkova udaljena oko 45 kilometara istočno. Tereti se za stambeno zbrinjavanje ruskih vojnika i podsticanje Ukrajinaca na nepružanje otpora.

S obzirom na to da u Ukrajini trenutno vlada vanredno stanje i da se tereti za izdaju, Konovalov i Antonova mogli bi biti kažnjeni doživotnim zatvorom.

Glavni tužitelj Kancelrije državnog sekretara u Harkivu Oleksandr Filčakov rekao je da ju u toj regiji tokom rata najviše ljudi optuženo za izdaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog mjeseca je rekao da će se izdajnici kažnjavati zatvorom ili egzilom, piše “Jutarnji slit”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!