Ukrajinci uništili još jedan supertenk, ponos ruske vojske: “Hvala švedskom narodu i kralju” (VIDEO)

Oklop na T-90M dizajniran je tako da eksplodira pri pogotku smanjujući tako prodornu snagu nadolazeće granate. Tenk je takođe zaštićen automatizovanim odbrambenim sistemom koji ispaljuje dimne bombe kada je u njega uperena laserska zraka rakete

Ukrajinsko ministarstvo odbrane na Twitteru je objavilo video snimak uništenja još jednog tenka kojim su se Rusi hvalili kao nepobjedivim, T-90M “Proboj”. To je drugi uništeni tenk tog tipa u kratko vrijeme.

“U blizini Starog Saltiva, borci Teritorijalne odbrane Harkova eliminisali su još jedan novi tenk T-90M “Proboj”. Ponos ruske tenkovske industrije uništio je švedski ručni protivtenkovski bacač granata Carl Gustaf. Zahvaljujemo švedskom narodu i kralju na pomoći”, napisali su u objavi, prenosi “Jutarnji list”.

Ukrajinska vojska prije nekoliko je dana takođe objavila snimke koji prikazuju trenutak uništenja termobaričnog višestrukog raketnog sistema kao i jednog od tih najnaprednijih operativnih ruskih tenkova vrijednog 4,7 miliona eura koji je zaštićen posebnim reaktivnim oklopom.

Naime, oklop na T-90M dizajniran je tako da eksplodira pri pogotku smanjujući tako prodornu snagu nadolazeće granate. Tenk je takođe zaštićen automatizovanim odbrambenim sistemom koji ispaljuje dimne bombe kada je u njega uperena laserska zraka rakete.

Tenk T-90M zapravo je poboljšana verzija modela T-90. Opremljen je najnovijom ruskom vojnom opremom.

Upravo je u borbama u invaziji na Ukrajini Rusija prvi put upotrijebila taj tenk.

Rusija je već pretrpjela ogromne gubitke na bojnom polju. Prema nekim procjenama, dosad su ostali bez oko 460 tenkova. Mnoge su uništili protivtenkovski projektili Nlaw britanske proizvodnje, ali i oklopni dronovi.

Ukrajinski vojnici uništili su stotine ruskih tenkova raketama koje se ispaljuju s ramena, a gubitak ovakvih supertenkova dodatna je sramota za Kremlj.

Idi na VRH

error: Content is protected !!