Sestre Vanja i Ajda Zugaj pronašle ženu koja im je pomogla kad su bježale od rata u Jugoslaviji: “Izgledale su veoma uplašeno i podsjećale su me na moje ćerke”

Kad su joj javljali za priču, vozila je i nije imala pojma o čemu pričaju. Zatim je odlučila da zaustavi automobil i otvorila je link koji su joj poslali. Na telefonu je ugledala fotografiju pisma sa svojim potpisom. Čim ga je ugledala, kaže, brzo su se vratila sjećanja na let avionom iz Amsterdama prije 23 godine. Sjetila se da je sjedjela pored dvije sestre koje su bježale iz bivše Jugoslavije

Sestre Vanja i Ajda Zugaj uspjele su da pronađu Trejsi, ženu koja im je pomogla kada im je to bilo najpotrebnije, piše CNN.

Naime, Trejsi Pek je za njihovu potragu saznala od najbolje prijateljice i teniskog trenera, koji su priču o sestrama vidjeli na CNN-u.

“Jesi vidjela priču? To mora da si ti”, rekli su joj.

Trejsi je na početku to odbacila, ne vjerujući da neko traži baš nju.

Kad su joj javljali za priču, vozila je i nije imala pojma o čemu pričaju. Zatim je odlučila da zaustavi automobil i otvorila je link koji su joj poslali. Na telefonu je ugledala fotografiju pisma sa svojim potpisom. Čim ga je ugledala, kaže, brzo su se vratila sjećanja na let avionom iz Amsterdama prije 23 godine.

Sjetila se da je sjedjela pored dvije sestre koje su bježale iz bivše Jugoslavije. Sjetila se da su izgledale veoma uplašeno i da su je podsjećale na njene ćerke. Sjetila se koliko ju je dirnulo njihovo iskustvo bijega od rata.

NIJE ZNALA DA ĆE JE TRAŽITI

Vanja i Ajda Zugaj (Foto: Facebook)

Prije nego što su izašle iz aviona, otvorila je torbicu, dala im 100 dolara i svoje naušnice i na brzinu napisala poruku koju su sestre sačuvale do danas. Nije ni znala koliko će im to značiti, a definitivno, kaže, nije znala da će je tražiti sve ovo vrijeme.

Trejsi danas ima 70 godina i radi kao fizioterapeutkinja. Živi u predgrađu Minneapolisa. Prijatelji su joj pomogli da preko interneta stupi u kontakt sa sestrama. Ponovno su se okupile preko zoom poziva.

“To mi je zagrijalo srce više od ičega što sam ranije doživjela u životu”, rekla je Trejsi za CNN.

POMOĆ DRUGIMA

“Ona bi to sigurno učinila ponovno, nikad nije dva puta razmišljala o tome da pomogne drugima”, kažu njeni prijatelji koji su joj pomogli da pronađe sestre.

Trejsi je kazala da samo želi da podstakne sve na svijetu da budu ljubazni.

“Ima li šta loše u tome? Nasmiješite se, uspostavite kontakt očima, pomozite bilo kome u nevolji ili opasnosti”, poručila je Pek, a sa sestrama je popričala i o mogućnosti da se ponovno sretnu.

Putem zooma je kazala da će im spremiti najbolje palačinke koje su ikada probale, prenosi  “Avaz”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!