Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (124): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Australija)

Malobrojnost i raštrkanost naše dijaspore u Australiji utiču na njenu slabiju organizovanost i povezanost sa matičnom zemljom. Ipak, na području Australije funkcionišu četiri udruženja koja okupljaju dijasporu porijeklom iz Crne Gore, i to: Crnogorska etnička zajednica Australije iz Sidneja, Udruženje iseljenika i prijatelja Crne Gore „MonteAustralia“ iz Sidneja, Crnogorsko kulturno umjetničkog društvo „Njegoš“ iz Sidneja, Crnogorska zajednica Zapadne Australije i Crnogorsko društvo „Njegoš“ iz Melburna

Prema Popisu stanovništva Australije iz 2016. godine u ovoj zemlji živi 2296 Crnogoraca/Crnogorki, od čega najveći broj živi u Viktoriji 834, Novom Južnom Velsu 701, Zapadnoj Australiji 351, Kvinslendu 208, Južnoj Australiji 141, Australijskoj prijestoničkoj teritoriji 38, Tasmaniji 15 i Sjevernoj teritoriji 3. Naših građana koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive u Australiji ima ukupno 1281. Od ovog broja najviše ih živi u Melburnu 518, a 31 u ostatku te države (Viktorije), što iznosi ukupno 549. Poslije Melburna najviše rođenih u Crnoj Gori ima u Sidneju 349, što zajedno sa ostatkom u državi Novi Južni Vels iznosi 399.

Predstavnici Crnogorske etničke zajednice na premijerskoj večeri u Sidneju, mart 2019. godine

U državi Kvinslend ukupno 93 (Brizbejn 61 i ostatak države 32); Južnoj Australiji 84 (Adelaida 75, a u ostatku 9), Zapadna Australija 139 (Pert 131, a u ostalog dijelu 8). U Tasmaniji nema rođenih u Crnoj Gori; na Sjevernoj teritoriji samo nas je petoro i svi žive u Darvinu.

U Australijskoj prijestoničkoj oblasti sa glavnim gradom Australije Kanberom ima petoro rođenih u Crnoj Gori. Ovo govori da su naši doseljenici, uglavnom, koncentrisani u glavnim gradovima navedenih država, a naročito je interesantan podatak da se ukupan broj Crnogoraca/Crnogorki u Australiji znatno povećao u odnosu na rezultate prethodnog popisa iz 2011. godine kada ih je evidentirano 1554.

Malobrojnost i raštrkanost naše dijaspore u Australiji utiču na njenu slabiju organizovanost i povezanost sa matičnom zemljom. Ipak, na području Australije funkcionišu četiri udruženja koja okupljaju dijasporu porijeklom iz Crne Gore, i to: Crnogorska etnička zajednica Australije iz Sidneja, Udruženje iseljenika i prijatelja Crne Gore „MonteAustralia“ iz Sidneja, Crnogorsko kulturno umjetničkog društvo „Njegoš“ iz Sidneja, Crnogorska zajednica Zapadne Australije i Crnogorsko društvo „Njegoš“ iz Melburna.

Najznačajnije naše udruženje u Australiji jeste Crnogorska etnička zajednica Australije sa sjedištem u Sidneju koja preko svoje internet stranice http://www.montenegro.org.au/  informiše ne samo svoje članstvo već i cijelu dijasporu o zbivanjima u Crnoj Gori i njenoj dijaspori širom svijeta. Takođe, vrijedne pomena su i humanitarne aktivnosti i akcije Crnogorskog kulturno umjetničkog društva „Njegoš“ iz Sidneja osnovanog davne 1975. godine. Na tom planu aktivno je i Udruženje iseljenika i prijatelja Crne Gore „MonteAustralia“ iz Sidneja.

Glavna fotografija: Naši iseljenici u Australiji proslavljaju Dan nezavisnosti, 2019.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!