Papa patrijarhu Kirilu: „Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, već Isusov“

“Zasad ne idem u Kijev. Poslao sam tamo kardinale Michaela Czernyja i Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ja ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam sveštenik, šta mogu da uradim? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata”, izjavio je papa

U intervjuu za italijanski list Corriere della Sera papa Franjo je rekao da trenutno ne planira da posjeti Kijev, ali je istaknuo da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predložio da se njih dvojica sastanu.

“Prvog dana rata telefonirao sam ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Putina nisam zvao. Htio sam da napravim jasan gest koji će vidjeti cijeli svijet. Ali 20 dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu da sam spreman da odem u Moskvu. Odgovor još nismo dobili.

Ruski patrijarh Kiril (Foto: Printscreen)

Bojim se da Putin upravo sad ne može i ne želi da održi ovaj sastanak. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti? Prije dvadeset pet godina doživjeli smo istu stvar s Ruandom…

Zasad ne idem u Kijev. Poslao sam tamo kardinale Michaela Czernyja i Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ja ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam sveštenik, šta mogu da uradim? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata”, izjavio je papa, prenosi “Jutarnji list”.

U nastavku razgovora kritikovao je i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini.

“Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset minuta s kartice koju je držao u ruci čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: ‘Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov’”, prepričao je Papa.

Foto: Papa Franjo (Printscreen)

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!