Pljevlja: U Bukovici, nakon 30 godina, klanjan Barjam namaz

Džamija u Raščićima obnovljena je prije pet godina i smatra se jednom od starijih na prostoru Pljevalja. Uništavana je 1913. i 1943. godine, a njen kameni minaret koji je odolio spaljivanju u Drugom svjetskom ratu porušen je eksplozivom u maju 1993. godine

U pljevaljskoj Bukovici, u zaseoku Raščići, jutros je prvi put nakon 30 godina klanjan Bajram namaz.

Džamija u Raščićima obnovljena je prije pet godina i smatra se jednom od starijih na prostoru Pljevalja. Uništavana je 1913. i 1943. godine, a njen kameni minaret koji je odolio spaljivanju u Drugom svjetskom ratu porušen je eksplozivom u maju 1993. godine.

Do Bukovice nije lako doći, ali šezdesetak kilometara noćne vožnje po lošem putu premali je napor za radost Bajrama u kraju u kome bajram namaz nije klanjan 30 godina.

“Presrećan sam što predvodim Bajram namaz u Raščićima, a istovremeno sam zahvalan što mi je, kao najmlađem imamu imamu u Pljevljima, pripala čast da nakon 30 godina dočekam najsrećnije bajrasme mumarek dane sa mještanima Bukovice”, kazao je Vahid efendija Hrapović.

“Srećni smo što smo ovo dočekali i što smo obnovili džamiju i poslali poruku da će ovdje biti suživota”, kazao je Nijaz Raščić, predsjednik građevinskog odbora za obnovu džamije.

Bajro Šabotić, izvođač radova na obnovi džamije, ističe da su imali zadovoljstvo da obnove džamiju i da klanja namaz u njoj sa njemu dragim ljudima, piše rtcg.me.

Efendija Vahid Hrapović poručio je vjernicima da se suživotom i zajedništvom lakše prevazilaze životna iskušenja.

Nakon Bajram namaza uslijedile su čestitke, a potom su vjernnici uz razgovor nastavili druženje u domu Nijaza Raščića jednog od najzaslužnijih za obnovu džamije.

Foto: Printscreen/RTCG

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!