Ukrajinci zarobili Putinova čovjeka koji je trebao zbaciti Zelenskog s vlasti: Medvedčuk pokušao da se “preruši”

Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!, napisao je Zelenski uz fotografiju Medvedčuka odjevenog u maskirnu uniformu ukrajinske vojske. Ukrajinska sigurnosna služba to objašnjava njegovom namjerom da se “preruši”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svojem profilu na Telegramu fotografiju proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka, koji se spominjao kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju zbacivanja aktualne administracije.

– Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!, napisao je Zelenski uz fotografiju Medvedčuka odjevenog u maskirnu uniformu ukrajinske vojske. Ukrajinska sigurnosna služba to objašnjava njegovom namjerom da se “preruši”.

Nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, objavljeno je da je Medvedčuk, koji je prije rata zbog raznih teških optužbi bio stavljen u kućni pritvor, pobjegao na nepoznatu lokaciju. Objava fotografije sugerira da je zarobljen u operaciji ukrajinske tajne službe SBU, ali okolnosti su zasad nejasne.

Magazin Time objavio je u još u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Viktoru Medvedčuku i Vladimiru Putinu. Ovo je dio članka:

– Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora. Naš odnos se razvijao više od 20 godina. Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da – rekao je Medvečuk.

Putin bi isto mogao reći i za Medvedčuka. Vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova politička stranka najveća je opoziciona snaga u parlamentu, s milionima pristaša. Tokom protekle godine ta se stranka našla na udaru.

Medvedčuk je u maju optužen za izdaju i stavljen je u kućni pritvor u Kijevu. Samo prošlog mjeseca, SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske – pisao je Time.

Medvedčuk se, inače, nalazi na popisu Putinu bliskih oligarha koji su pod sankcijama Zapada zbog čega mu je u Hrvatskoj zaplijenjena skupocjena jahta.

Idi na VRH
error: Content is protected !!