Gutereš: Prekid pedesetogodišnje okupacije Palestine jedini način za uspostavljanje temelja miru

“Sada je vrijeme za vraćanje direktnim pregovorima i rješavanje svih aktuelnih neslaganja u skladu sa važećim rezolucijama Ujedinjenih nacija, dogovorima i međunarodnim zakonima. Sada je vrijeme da se okonča konflikt uspostavljanjem nezavisne palestinske države, koja će živjeti rame uz rame u miru i bezbjednosti sa izraelskom državom”, naveo je on

Foto: Printscreen

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je da je pedesetogodišnja okupacija Zapadne obale nametnula težak humanitarni i razvojni teret palestinskom narodu, a njen prekid je jedini način da se postave temelji trajnom miru.

Juče je obilježeno 50 godina od početka Arapsko-izraelskog rata 1967. godine koji je rezultirao okupacijom Zapadne obale, Istočnog Jerusalima, Gaze i Sirijskog Golana od Izraela i raseljavanjem stotina hiljada Palestinaca i Sirijaca.

“Među njima su generacije i generacije Palestinaca koje su bile primorane da odrastaju i žive u sve prenatrpanijim izbjegličkim kampovima, mnogi u velikom siromaštvu, sa malo ili bez nade za boljim životom njihove djece. Okupacija oblikuje živote i Palestinaca i Izraelaca”, tvrdi Gutereš.

Prekid okupacije koja je započela 1967. godine i postizanje dogovorenog rješenja o dvije države je, kako ističe, jedini način za postavljanje temelja trajnom miru koji će zadovoljiti bezbjednosne potrebe Izraela i težnju za državom i suverenitetom Palestine.

“To je jedini način za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, sada nije vrijeme da se odustane od tog cilja.

“Sada je vrijeme za vraćanje direktnim pregovorima i rješavanje svih aktuelnih neslaganja u skladu sa važećim rezolucijama Ujedinjenih nacija, dogovorima i međunarodnim zakonima. Sada je vrijeme da se okonča konflikt uspostavljanjem nezavisne palestinske države, koja će živjeti rame uz rame u miru i bezbjednosti sa izraelskom državom”, naveo je on.

Gutereš smatra da će rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta ukloniti katalizator nasilnog ekstremizma i terorizma na Bliskom istoku i otvoriti vrata saradnji, bezbjednosti, prosperitetu i ljudskim pravima za sve.

“1947. godine, na osnovu Rezolucije 181 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svijet je priznao rješenje o dvije države i pozvao na osnivanje ‘nezavisnih arapskih i jevrejskih država’. 14. maja 1948. godine, država Izrael je rođena. Skoro sedam decenija kasnije, svijet i dalje čeka rođenje nezavisne države Palestine”, kazao je on.

Generalni sekretar je, prenosi CdM, ponudio da sarađuje sa svim zainteresovanim stranama kako bi došlo do stvarnog mirovnog procesa. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!