Zastava Crne Gore podignuta u Briselu, ispred sjedišta NATO (VIDEO)

“Neka je naša zastava vječno zavijorena ispred NATO i neka je vječna Crna Gora”, poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne ceremoniji podizanja zastave. “Ovo nije kraj, ovo je početak nove Crne Gore”, rekao je on

Foto: Printscreen

Zastava Crne Gore podignuta je danas ispred sjedišta NATO u Briselu, povodom učlanjenja Crne Gore u taj vojno-politički savez.

Osim ispred sjedišta NATO u Briselu, zastava Crne Gore podignuta je ispred komandi NATO u belgijskom gradu Monsu i Vrhovnog štaba komande za transformaciju u Norfolku u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Neka je naša zastava vječno zavijorena ispred NATO i neka je vječna Crna Gora”, poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne ceremoniji podizanja zastave.

“Ovo nije kraj, ovo je početak nove Crne Gore”, rekao je Vujanović.

On se zahvalio bivšem premijeru Milu Đukanoviću, ministrima vanjskih poslova i odbrane u sadašnjoj i prethodnoj vladi koji su radili na ulasku u NATO.

Ceremoniji je prisustvovao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Vujanović je takođe rekao da je siguran da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO.

“Crna Gora je, samo deset godina nakon obnove nezavisnosti, zahvaljući napornom radu i posvećenosti reformama, postala članica NATO”, rekao je Vujanović novinarima uoči podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

Predsjednik je dodao da će Crna Gora, članstvom u NATO, donositi odluke o najvažnijim pitanjima u okviru najjačeg, najorganizovanijeg i najefikasnijeg saveza u istoriji čovječanstva.

“Zahvalni smo NATO-u na organizovanju današnje izuzetne ceremonije, koja predstavlja zajednički uspjeh i za Alijansu i za Crnu Goru”, naveo je Vujanović, prenosi portal vijesti.me.

Foto: Printscreen

Crna Gora će, dodao je, nastaviti da doprinosi ispunjavanju ključnih ciljeva NATO, ali i poštovanju vrijednosti koje on baštini.

“NATO i dalje predstavlja svetionik nade za sve one koji su spremni da ispune standarde i dijele vrijednosti Alijanse. Siguran sam da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a”, dodao je Vujanović.

“Čestitam crnogorskom narodu i predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću na svemu što ste postigli”, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Od osnivanja NATO, uvijek smo čuvali naša vrata otvorenima za one koji dijele naše vrijednosti, a koji mogu doprinijeti našoj bezbjednosti. Prijem Crne Gore šalje poruku drugim zemljama koje traže članstvo: ako zemlja putuje putem reformi, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje da je voljna i sposobna da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, dijeli odgovornosti, ali i nagrade, onda se i ona može priključiti Alijansi”, kazao je Stoltenberg u društvu Vujanovića.

Stoltenberg se osvrnuo i na svečanost u Vašingtonu 5. juna, kada je Crna Gora zvanično postala članica NATO.

NATO je, istakao je generalni sekretar, alijansa demokrartija, ujedinjenih u jedinstvenom cilju – da stoje jedna uz drugu i brane jedna drugu.

“Crna Gora se priključuje NATO kao ravnopravna, sa mjestom za našim stolom, i ravnopravnim glasom u oblikovanju budućnosti Alijanse”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je ponovio da je prijem dobar za Crnu Goru, NATO, stabilnost zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbjednost.

U Briselu su i sadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Srđan Darmanović i Predrag Bošković, bivši ministri spoljnih poslova, Igor Lukšić i Milan Roćen, i odbrane, Milica Pejanović Đurišić i Boro Vučinić.

U njihovom društvu su sadašnji i bivši ambasadori Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović i Miodrag Vlahović. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!