Stejt department uveo sankcije Svetozaru Maroviću

“Mi smo posvećeni da pomognemo državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i otganizovanog kriminala”, rekao je specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na brifingu sa novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji je u toku

Američki Stejt department uveo je sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i korputivnog djelovanja u regionu.

“Mi smo posvećeni da pomognemo državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i otganizovanog kriminala”, rekao je specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na brifingu sa novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji je u toku, pišu “Vijesti”.

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu tog bivšeg čelnika DPS-a za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

U više navrata crnogorske vlasti bezuspješno su tražile izručenje Marovića.

Foto: Svetozar Marović (Printscreen/Adria TV)

Idi na VRH

error: Content is protected !!