Teške optužbe na račun sina doskorašnje predsjednice Vrhovnog suda: Traže li tužioci Medenicu?

Presretnute poruke koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka “Alberto Tomba”, Europol je dostavio crnogorskoj policiji i Tužilaštvu. Iz tih poruka proizilazi da je Medenica učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta vidi se da je nekadašnjem tjelohranitelju svoje majke, policajcu Darku Laloviću, govorio da o tome sve zna njegova majka i da od nje može očekivati zaštitu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje da li je Miloš Medenica, sin doskorašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Oni, međutim, od 28. marta ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li su saslušali Medenicu, o čijoj umiješanosti u krivična djela su im dokaze dostavile partnerske službe iz Evrope.

”Obavještavam Vas da Specijalno državno tužilaštvo u konkretnom slučaju ispituje da li ima elemenata krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, a o konkretnim radnjama koje je preduzelo ili namjerava da preduzme, nijesmo u mogućnosti da odgovorimo radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, piše u odgovorima dostavljenim iz SDT-a.

Iako im “Vijesti” danima šalju konkretna pitanja – u kojoj fazi je taj predmet, juče i prekjuče su odgovorili da SDT ne daje podatke i informacije o tome da li je i protiv koga u tom tužilaštvu formiran predmet: “Već samo podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama”.

Nijesu odgovorili ni na pitanja da li su, eventualno, s obzirom na to da Medenica nije dostupan istražnim organima, tražili od Višeg suda da za njim raspiše međunarodnu potjernicu.

”Vijesti” su još u oktobru 2021. godine objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije Sky ECC u kojoj je, prema istom izvoru i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima, ali i komunikacija činovnika pravosudnih vlasti sa osobama s one strane zakona.

Navodno, oni su javljali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust, javljali kakve su odluke donijete…

Presretnute poruke koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka “Alberto Tomba”, Europol je dostavio crnogorskoj policiji i Tužilaštvu.

Iz tih poruka proizilazi da je Medenica učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta vidi se da je nekadašnjem tjelohranitelju svoje majke, policajcu Darku Laloviću, govorio da o tome sve zna njegova majka i da od nje može očekivati zaštitu.

“Sad ću opet da se glasnem iz heklera, šaljem sliku. Nije brat baš nevešt, iako misle ljudi. I treba tako da misle…“, napisao je Miloš M. Medenica (35) na Božić prošle godine u kriptovanoj poruci i poslao nekoliko fotografija sa tim opasnim oružjem koje se ne može kupiti legalno jer je zakonom zabranjena njegova kupovina i posjedovanje.

Na pitanje odakle mu hekler nije odgovorio portalu Libertas press, ali se ponosno slikao sa tim zabranjenim komadom automatskog oružja i te fotografije Europol je dostavio crnogorskoj policiji zajedno sa svim komunikacijama koje je Medenica imao preko aplikacije SKY.

“Ja odoh travu da završavam. Ja kad krenem, Dacko moj dobri, zaradim iz dva kamiona što ne mogu oni ni za godinu”, piše u transkriptima presretnutih razgovora Miloša Medenice sa policajcem Darkom D. Lalovićem (35), koje je crnogorskoj policiji dostavila agencija Evropske Unije za sprovođenje zakona – Europol.

Ove poruke Medenica je poslao Laloviću 20. februara 2021, a već 8. marta iste godine ga pita “ima li trave da se šalje preko”.

“Ima li trave za preko da se šalje? Treba nekom, ali možemo da se ugradimo. U Beč. Popodne ti sve javljam. Treba mu i roba i prebačaj”, piše Medenica tom policajcu.

Prema podacima Europola, Miloš Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge, a u presretnutim razgovorima saopštava sagovorniku da je o njegovom nezakonitom poslu upoznata njegova majka Vesna Medenica, koja je tada bila predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i da od nje može očekivati zaštitu.

Portal Libertas objavio je komunikaciju Medenice i Lalovića. Objavili su i njegovu fotografiju sa zabranjenim oružjem.

Policajac Lalović, koji je godinama štitio Vesnu Medenicu, uhapšen je 15. decembra prošle godine zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije.

Lalovića sumnjiče da je pripadnicima kriminalne grupe koja je osumnjičena i za ranjavanje novinarke Olivere Lakić odavao informacije o predmetima koji se vode protiv njih.

Veljović ne zna ništa

Veselin Veljović, koji je do kraja 2020. godine bio na čelu crnogorske policije, rekao je juče da nema nikakva saznanja da je Miloš Medenica učestvovao u kriminalnim aktivnostima

”Nemam nikakva saznanja o tome, to pitanje u ovom trenutku ne želim da komentarišem. Vjerujem da će nadležni organi utvrditi punu istinu oko toga”, rekao je Veljović juče odgovarajući na pitanje Televizije Vijesti.

Dok je Medenica razmjenjivao poruke preko kriptovane aplikacije, Veljović je bio direktor Uprave policije.

Medenica juče nije odgovarala na pozive “Vijesti”.

Za Libertas, ona i njen sin negirali su navode iz dokumenata Europola.

Izvor: Vijesti

Idi na VRH
error: Content is protected !!