Vučić: Srbija pod pritiskom glasala za isključenje Rusije iz UN savjeta za ljudska prava

Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritiska, koji nemaju veze sa ličnim. Niko nije meni došao i rekao, ili me ucijenio, ali oni ucjenjuju zemlju…Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sjutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvobitna pozicija Srbije na glasanju za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija bila da bude uzdržana, ali da je usljed pritisaka odlučeno da se glasa za rezoluciju.

UN su u četvrtak donijele odluku da se Rusija isključi iz Savjeta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

“Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritiska, koji nemaju veze sa ličnim. Niko nije meni došao i rekao, ili me ucijenio, ali oni ucjenjuju zemlju…Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sjutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu”, izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije (RTS).

Glasanje je održano povodom izvještaja o grubim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava od strane ruskih trupa u Ukrajini, a za rezoluciju su glasale 93 članice UN, 24 glasa su bila protiv, a 58 uzdržanih. Među zemljama koje su bile za isključenje Rusije iz Savjeta za ljudska prava je i Crna Gora, kao i sve zemlje bivše Jugoslavije.

Srbija je, kako je Vučić objasnio – vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

“Srbija je na evropskom putu. Mi smo vojno neutralna država, ali nismo politički neutralna država, mi smo na evropskom putu”, dodao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija je juče upozorila članice UN da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD da se Moskva suspenduje iz Savjeta za ljudska prava biti smatrana “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose.
Idi na VRH
error: Content is protected !!